Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι το στρατηγικό σχέδιο της Ολλανδίας για την ΚΑΠ θα αποσπάσει την τελική σφραγίδα της έγκρισης, παρότι ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ είχε προηγουμένως εκφράσει κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το «πολύ υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου» της ολλανδικής γεωργίας.

«Ελπίζω ότι θα αποφύγουμε το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί, αλλά θα ήθελα να έχω μια ξεκάθαρη απόφαση του Σώματος των Επιτρόπων σχετικά με το σχέδιο αυτό», είχε δηλώσει ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, προσθέτοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του να το μπλοκάρει.

Απαντώντας στο Twitter σε υπαινιγμούς περί πολωνο-ολλανδικής βεντέτας πίσω από τον λόγο αυτής της αντιπαράθεσης, εξήγησε ότι είναι ανάγκη «να τονιστεί ότι υπάρχουν ορισμένα όρια στις ομοιόμορφες/οριζόντιες προσεγγίσεις για την επίλυση των γεωργικών περιβαλλοντικών και κλιματικών προβλημάτων».

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, απέρριψε τις φήμες ότι το ολλανδικό σχέδιο κινδυνεύει τελικά να απορριφθεί. «Η πρόταση σχετικά με το ολλανδικό σχέδιο είναι έτοιμη και είναι πολύ συναινετική: Όλες οι υπηρεσίες συμφωνούν με αυτήν και, ως εκ τούτου, θα εγκριθεί», δήλωσε.

www.euractiv.com