Μια νέα, ξεχωριστή αναφορά για τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, η οποία επικεντρώνεται ρητά στον αγροτικό τομέα, παράλληλα με μια ευρύτερη ανακοίνωση για την ενεργειακή κρίση στο σύνολό της, εξετάζει σύμφωνα με πηγές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτηθείς από την EURACTIV εάν η Κομισιόν θα εκδώσει ανακοίνωση ειδικά για τον αγροτικό τομέα και τις τιμές της ενέργειας, ένας εκπρόσωπος της ΕΕ αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως, επαναλαμβάνοντας αντ’ αυτού ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει μια ανακοίνωση για τις τιμές της ενέργειας την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα περιλαμβάνει τις «παράπλευρες συνέπειες για τους αγρότες, τις εισροές και τις τιμές των τροφίμων και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων».

Ωστόσο, πηγή της EURACTIV επιβεβαίωσε τις υποψίες ότι μια δεύτερη, ξεχωριστή ανακοίνωση, που επικεντρώνεται ειδικά στον αγροτικό τομέα, είναι μια ιδέα που έχει τεθεί επί τάπητος από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ. «Σκεφτόμαστε μια ξεχωριστή ανακοίνωση» τόνισε η ευρωπαϊκή πηγή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έχει ήδη δεσμευτεί να ενισχύσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την επισιτιστική ασφάλεια σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Κομισιόν για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. «Έχουμε συμφωνήσει για τη σύσταση της ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα ηγηθεί των σχεδίων μας για την καλύτερη προστασία της επισιτιστικής ασφάλειας» δήλωσε.

www.euractiv.com