Κομισιόν: Επενδύσεις 13,5 δισ. ευρώ στην έρευνα και στην καινοτομία για την περίοδο 2023-2024

Το κύριο πρόγραμμα εργασίας του προγράμματος «Horizon Europe» για την περίοδο 2023-2024, με περίπου 13,5 δισ. ευρώ, ενέκρινε η Κομισιόν, προκειμένου να στηρίξει ερευνητές και φορείς καινοτομίας στην Ευρώπη στην προσπάθειά τους να εξεύρουν ρηξικέλευθες λύσεις στις περιβαλλοντικές, ενεργειακές, ψηφιακές και γεωπολιτικές προκλήσεις.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ, ύψους 95,5 δισ. ευρώ, «Horizon Europe», η χρηματοδότηση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα, στην αύξηση της ενεργειακής ανθεκτικότητας και στην ανάπτυξη βασικών ψηφιακών τεχνολογιών.

Θα εξετάσει επίσης στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη της Ουκρανίας, την τόνωση της οικονομικής ανθεκτικότητας και θα ευνοήσει τη βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19.

Οι πρώτες προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων άνοιξαν στην πύλη για τις χρηματοδοτήσεις και τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών της ΕΕ στις 7 Δεκεμβρίου 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενημερωτικές ημερίδες του προγράμματος «Horizon Europe», απευθυνόμενες σε δυνητικούς υποψηφίους, θα διεξαχθούν έως τις 16 Φεβρουαρίου 2023.