Κομισιόν: Επισπεύδεται η δημοσίευση της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Η προγραμματισμένη ημερομηνία μεταφέρθηκε στα τέλη Μαρτίου

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ENVI) βρέθηκε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ανακοινώνοντας νέο χρονοδιάγραμμα για το σχέδιο στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Η κα Κυριακίδου ενημέρωσε ότι η μέχρι πρότινος προγραμματισμένη ημερομηνία δημοσίευσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη βιωσιμότητα των τροφίμων μεταφέρεται από τον Μάιο στα τέλη Μαρτίου, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εργάζεται πολύ σκληρά» για την τελική διαμόρφωσή της.

Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων επανέλαβε τις προηγούμενες εξαγγελίες της ότι η στρατηγική, που αποτελεί μέρος της νέας «Πράσινης Συμφωνίας» της Κομισιόν σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα περιέχει «ειδικούς στόχους» για τη μείωση του κινδύνου και της χρήσης των φυτοφαρμάκων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ζητήσει δεσμευτικούς στόχους μείωσης για τα «επικίνδυνα» φυτοφάρμακα, ωστόσο η κα Κυριακίδου δεν θέλησε να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους υπό διαμόρφωση στόχους κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Τόνισε, πάντως, ότι αυτοί οι στόχοι θα είναι «ρεαλιστικοί», προσθέτοντας ότι η στρατηγική πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των αγροτών και να παρέχει τρόπους, όπως δηλαδή οικονομικά κίνητρα, για να τους βοηθήσει να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες γεωργικές μεθόδους.

Αίτημα για αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αβγών

Πριν από μερικές ημέρες, συνασπισμός 20 μη κυβερνητικών οργανώσεων συνέταξε επιστολή προς τους Ευρωπαίους επιτρόπους που είναι υπεύθυνοι για τη στρατηγική, καλώντας τους να «σταματήσουν να αγνοούν» την υπερκατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αβγών.

«Η παραγωγή και κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής. Το [ενδεχόμενο] να αγνοηθεί κάτι τέτοιο στο πλαίσιο της στρατηγικής ‘‘Από το αγρόκτημα στο πιάτο’’ είναι ακατανόητο», δήλωσε η ακτιβίστρια Sini Erajaa για λογαριασμό της Greenpeace.

Εκπρόσωπος των κεντρικών αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων COPA-COGECA έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πολιτικές διαχείρισης της κατανάλωσης, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση της διαθεσιμότητας απαραίτητων προϊόντων ζωικής προέλευσης για όσους ήδη δεν έχουν πρόσβαση σε μια ισορροπημένη διατροφή.