Κομισιόν: «Κούφιες» οι υποσχέσεις περί απαγόρευσης της εκτροφής ζώων σε κλουβιά

Την επ’ αόριστον αναβολή της πρωτοφανούς δέσμευσης της ΕΕ να απαγορεύσει τη χρήση συστημάτων κλουβιών για όλα τα ζώα που αναφέρονται στη σχετική πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών «End the Cage Age» («Τέλος στα κλουβιά!»), ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η απόφαση εκπόνησης ευρωπαϊκών σχεδίων νομοθετικής πρότασης για την απαγόρευση των κλουβιών για ορισμένα εκτρεφόμενα ζώα, είχε ληφθεί ως ανταπόκριση στην ανωτέρω πρωτοβουλία, αφότου η τελευταία συνέλεξε 1,4 εκατ. υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα μεγάλα αγροτικά συμφέροντα που θίγονταν από μια τέτοια ριζική αλλαγή απεδείχθησαν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, με τα προετοιμαζόμενα σχέδια να μπαίνουν στο συρτάρι…

Η διεθνής οργάνωση Compassion in World Farming (CIWF), η οποία ηγήθηκε της πρωτοβουλίας «Τέλος στα κλουβιά!», χαρακτήρισε την απόφαση της Κομισιόν ως μια σκανδαλώδη επίδειξη περιφρόνησης για τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, σε μια εποχή που οι άνθρωποι ήδη χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ. «Η ΜΚΟ και η εκστρατεία «End the Cage Age» δεσμεύονται ότι θα διερευνήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές τους για να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ θα υπηρετήσει τη σαφή βούληση του λαού» αναφέρει η οργάνωση.

Στην ομιλία της για τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παρέλειψε να αναφέρει κάποιον σχεδιασμό για δημοσίευση σχετικών νέων νόμων. Αντ’ αυτού, όπως αναφέρει η CIWF, «ακολουθώντας τα αιτήματα των μεγάλων αγροτικών λόμπι, ανακοίνωσε σχέδια για «περισσότερο διάλογο», παρά τις ατελείωτες διαβουλεύσεις, συναντήσεις και επιστημονικές γνωμοδοτήσεις τα τελευταία χρόνια, και με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να συμβάλλουν στη διαδικασία χάραξης πολιτικής».