Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για τα σχέδια της σλοβενικής κυβέρνησης να αγοράσει όλο το σιτάρι που παράγουν οι αγρότες της χώρας φέτος για να σταθεροποιήσει τις τιμές και να προστατεύσει τα αποθέματα τροφίμων. Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Ρόμπερτ Γκόλομπ, είχε ανακοινώσει την εν λόγω κίνηση την 1η Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να ελέγξει έμμεσα τις τιμές λιανικής πώλησης μέσω της σταθεροποίησης των τιμών αγοράς.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η σλοβενική κυβέρνηση ασχολείται άμεσα με την αύξηση των τιμών των τροφίμων, εν μέσω ενός πληθωρισμού ρεκόρ 10,4% τον Ιούνιο, τον υψηλότερο εδώ και σχεδόν 26 χρόνια.

Η Υπηρεσία Αποθεμάτων Αγαθών της Σλοβενίας θα αναλάβει να εκδώσει δημόσια πρόσκληση, βάσει της οποίας οι αγρότες θα μπορούν να πωλούν σιτάρι. Τα δύο μέρη διαπραγματεύονται επί του παρόντος τις τιμές με τους αγρότες, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα πουλήσουν, εκτός εάν η τιμή αντιστοιχεί ή υπερβαίνει την τρέχουσα ζήτηση της αγοράς.

Επιπλέον, η σλοβενική κυβέρνηση πρότεινε ένα πακέτο ενισχύσεων ύψους 22 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει επιδοτήσεις για καύσιμα, λιπάσματα και άλλα γεωργικά εφόδια.

Και τα δύο καθεστώτα –το καθεστώς αγροτικής ανάπτυξης και το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων– πρέπει να κοινοποιηθούν στην Κομισιόν, η οποία θα πρέπει να δώσει την επίσημη έγκρισή της. Ωστόσο, πηγή της Κομισιόν στη EURACTIV επιβεβαίωσε ότι καμία κοινοποίηση του σχεδίου δεν είχε φτάσει στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία ενδεχομένως να χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση, η οποία είναι παράνομη εντός της ΕΕ. «Είδαμε μόνο αναφορές στα μέσα ενημέρωσης. Είμαστε σε επαφή με τις σλοβενικές αρχές για να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες», ανέφερε η πηγή.

Ερωτηθείσα εάν αυτού του είδους η παρέμβαση εμπίπτει στον τομέα των μέτρων αγοράς της ΚΑΠ ή αποτελεί παραδοσιακή μορφή κρατικής ενίσχυσης, η πηγή δήλωσε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει προς το παρόν, καθώς δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από τις σλοβενικές αρχές.

www.euractiv.com