Η εκτίμηση επιπτώσεων της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών κανόνων για την καλή μεταχείριση των ζώων έλαβε την έγκριση του Συμβουλίου Ποιοτικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με πηγές της EURACTIV. Η Κομισιόν επιμένει στην αναθεώρηση ως παρέμβαση «υψηλής προτεραιότητας», παρά τις πρόσφατες αντιδράσεις για τους λεγόμενους «πράσινους» φακέλους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει αυτή την περίοδο τη νομοθεσία της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». Η πρόταση, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, έχει υποβληθεί σε εκτίμηση επιπτώσεων των διάφορων επιλογών πολιτικής που έχει στη διάθεσή της η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

Παρά τις ανησυχίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρότασης, πηγές προσκείμενες στον φάκελο δήλωσαν στη EURACTIV ότι η εκτίμηση επιπτώσεων έλαβε θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Ρυθμιστικού Ελέγχου (RSB), το ανεξάρτητο όργανο ελέγχου ποιότητας εντός της Κομισιόν που συμβουλεύει το Σώμα των Επιτρόπων. Όμως, παρά την επιτυχία αυτού του πρώτου βήματος, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για τη διαπραγμάτευση του τελικού κειμένου που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο του 2024 θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές.

Ο Τζόι Μοράν, διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του FOUR PAWS, δήλωσε ότι «αυτή η θετική απάντηση από την Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου επιβεβαιώνει ότι οι επερχόμενες προτάσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων, εκτός από το ότι είναι πολυαναμενόμενες από τους πολίτες, έχουν και οικονομικό νόημα».

Παρ’ όλα αυτά, οι φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπες με τις ανησυχίες και τις επικρίσεις των αγροτικών οργανώσεων της ΕΕ, όπως οι COPA-COGECA, οι οποίες ανέθεσαν πρόσφατα τη δική τους εκτίμηση επιπτώσεων σχετικά με μια πιθανή απαγόρευση των κλουβιών για τα ζώα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η παραγωγή χοίρων και πουλερικών θα μειωθεί και ότι θα πρέπει να γίνουν «σημαντικές επενδύσεις».