Κομισιόν: Προ των πυλών το «Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές»

Δημογραφικές μεταβολές, γήρανση, υποδομές, ψηφιακή μετάβαση και καινοτομία οι κύριοι άξονες ενδιαφέροντος

Στις 30 Ιουνίου αναμένεται η παρουσίαση της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το «Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές», σύμφωνα με την τελευταία δοκιμαστική ατζέντα του Κολεγίου που κυκλοφόρησε τη στιγμή της δημοσιοποίησης.

Για να φτάσουμε έως εδώ, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει ενθαρρύνει μια πανευρωπαϊκή διαβούλευση για το μέλλον των ευρωπαϊκών αγροτικών περιοχών και της θέσης τους στην κοινωνία και έχει δεσμευτεί να παρέχει ένα ολιστικό όραμα για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών των ζωνών έως το έτος 2040. Εκτός από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, εξέχον μέρος αυτής της συζήτησης είναι ο ίδιος ο πληθυσμός των αγροτικών περιοχών, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απόψεις των άμεσα ενδιαφερομένων σχετικά με τις τρέχουσες συνθήκες διαβίωσης, καθώς και τις αλλαγές που θα πρέπει να επέλθουν μέσα σε αυτόν τον χρονικό ορίζοντα.

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση, η οποία θα βασιστεί στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Ο αντίκτυπος της δημογραφικής αλλαγής στην Ευρώπη», αλλά και την «Πράσινη Βίβλο», η οποία θέτει το πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με τη γήρανση, αναμένεται να παρουσιάσει μια σειρά μη νομοθετικών μέτρων που θα ληφθούν, προκειμένου να ανταποκριθεί στο όραμά της για τις αγροτικές περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σε διαδικτυακή εκδήλωση, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Dubravka Suica, δήλωσε ότι το μακροπρόθεσμο όραμα «αναπτύχθηκε όχι μόνο για τις αγροτικές περιοχές, αλλά μαζί με τις αγροτικές περιοχές, διασφαλίζοντας ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω»

Υπενθυμίζοντας ότι πάνω από 2.000 άτομα απάντησαν στη δημόσια διαβούλευση, που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, με τη διοργάνωση περίπου 210 εργαστηρίων, η κα Suica τόνισε ότι θα ήθελε να δει την «ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων μεταξύ αγροτικών φορέων, στενή συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, ανταλλαγή γνώσεων, καλές πρακτικές και καινοτόμες προσεγγίσεις».

Η πολιτικός της κεντροδεξιάς Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) επιβεβαίωσε ότι το «Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές» θα αντιμετωπίσει προκλήσεις που θα εκτείνονται από «τη δημογραφική αλλαγή και το ζήτημα της συνδεσιμότητας έως το χαμηλό εισόδημα και την περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες». Όπως τόνισε η ίδια, εκτός από το να καταστούν οι αγροτικές περιοχές ελκυστικές για επενδύσεις και ανάπτυξη, πρέπει παράλληλα «να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουν τον μοναδικό τους χαρακτήρα».

Επιπλέον, «πολλές από αυτές τις περιοχές αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως η μείωση του πληθυσμού, η γήρανση και η εξάντληση των υποδομών και των υπηρεσιών», ενώ ένα μοντέλο ενιαίων, μονολιθικών προσεγγίσεων, που θα ισχύουν γενικά για όλες τις περιπτώσεις «απλά δεν θα λειτουργούσε». Η ψηφιακή συνδεσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας, πρόσθεσε, ενώ «η ισχυρή δράση για την υποστήριξη της ψηφιακής καινοτομίας πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο του μελλοντικού μας οράματος για τις αγροτικές περιοχές».

Τέλος, επέμεινε ότι το όραμα «θα προσφέρει στις αγροτικές περιοχές μια εργαλειοθήκη για να τους επιτρέψει να μετατραπούν σε ζωντανά, ελκυστικά και δυναμικά μέρη», ενώ τα εμβληματικά και πιλοτικά έργα θα υποστηριχθούν από οικονομικές ευκαιρίες που θα ενσωματωθούν στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.