Η άνοδος των τιμών των καυσίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει «καταστροφικές συνέπειες» για την αλιεία της ΕΕ, σε σημείο να «απειλεί τη βιωσιμότητα του τομέα», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, κάθε φορά που το ναυτιλιακό πετρέλαιο αυξάνεται κατά 0,10 ευρώ, η κερδοφορία του αλιευτικού τομέα της ΕΕ μειώνεται κατά περίπου 188 εκατ. ευρώ (σ.σ. το μισό του κόστους λειτουργίας των πλοίων).

Για τους παραπάνω λόγους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ένα σχέδιο για την επιτάχυνση της οικολογικής μετάβασης της αλιείας της ΕΕ και την απαλλαγή της από τον άνθρακα, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η τεχνολογική καινοτομία είναι ο τρόπος με τον οποίο ο τομέας θα μειώσει την εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα.

Στην ΕΕ έχουν ήδη δρομολογηθεί πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό του τομέα. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο εγκαινιάστηκε στη Βρετάνη η πρώτη γαλλική ηλεκτροκίνητη φορτηγίδα στρειδιών. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ο αριθμός των υβριδικών πλοίων που λειτουργούν με ντιζελοηλεκτρικούς κινητήρες, με ορισμένα στα ολλανδικά ύδατα να κάνουν λόγο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως και 60% σε σύγκριση με τους ντιζελοκινητήρες.

Εκτός από την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας, η Κομισιόν ζητεί «ισχυρή δέσμευση» από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών, των ΜΚΟ, των αλιέων, των μηχανικών και των κατασκευαστών σκαφών, καθώς και ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και σε ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Στις 7 Νοεμβρίου, η Επιτροπή άνοιξε τη φάση διαβούλευσης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για να συγκεντρώσει σχόλια σχετικά με μια μελλοντική συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ για τη στήριξη και την παροχή μιας πιο πράσινης προοπτικής στον τομέα της αλιείας.

Η Γαλλία χαιρέτισε την πρωτοβουλία «απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιος για τις θαλάσσιες υποθέσεις, Ερβέ Μπερβίλ. Η ενεργειακή μετάβαση θα καταστήσει δυνατή «την ανάπτυξη του τοπικού οικονομικού ιστού και την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας», είπε, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα αυτά «επιδεινώνονται» στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη.

Επιπλέον, ο Μπερβίλ επεσήμανε ότι η τρέχουσα Κοινή Αλιευτική Πολιτική και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της γήρανσης του αλιευτικού στόλου της ΕΕ, καθώς το 65% των σκαφών είναι ηλικίας άνω των 25 ετών.

Υπέρ της πρωτοβουλίας τάσσεται και ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας, ο οποίος δήλωσε ότι η πρόταση θα αποτελέσει προτεραιότητα για όταν η χώρα του αναλάβει την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

«Δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη», προειδοποίησε ο Σινκεβίτσιους, σημειώνοντας ότι η πρόταση θα επιτρέψει να «βγούμε πιο δυνατοί» από την κρίση και να επιτύχουμε τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.