Κομπόστα και ελληνικά φρούτα μένουν εκτός των «πράσινων διαδρόμων» του Πούτιν

Σε προσωρινή άρση των δασμών και γενικότερα όλων των περιορισμών στις εισαγωγές μιας σειράς βασικών αγροτικών προϊόντων προχωρά η Ρωσία, ώστε να μειώσει τον αντίκτυπο του COVID-19 στην οικονομία, αλλά και στην διατροφική επάρκεια της χώρας.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, έκανε λόγο για άνοιγμα «πράσινων διαδρόμων» για τα συγκεκριμένα προϊόντα, συμπληρώνοντας ότι οι μηδενικοί δασμοί θα ισχύσουν για έναν τουλάχιστον μήνα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πάντως, δεν είχε αποσαφηνιστεί η λίστα με τα είδη που θα επωφεληθούν από το έκτακτο αυτό μέτρο. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το υπουργείο Γεωργίας της χώρας έχει ζητήσει από τους 20 συνδέσμους που εκπροσωπούν τη βιομηχανία τροφίμων της χώρας να καταθέσουν σχετικές προτάσεις.

Απουσία νεότερης επίσημης ενημέρωσης, οι εισαγωγείς εκτιμούν ότι η άρση των δασμών θα αφορά στα τρόφιμα που με παλαιότερο κυβερνητικό διάταγμα (Ιούλιος 2010) είχαν χαρακτηριστεί από τις αρχές ως «κοινωνικά απαραίτητα» και για τα οποία θα μπορούσε δυνητικά να τεθεί ανώτατη τιμή λιανικής πώλησης. Η εν λόγω λίστα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, το βοδινό και το αρνίσιο κρέας, το γάλα, το κοτόπουλο, τα αβγά, το αλεύρι, τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το καρότο και τα μήλα.

Εφόσον βέβαια ισχύσει η λίστα αυτή, είναι σαφές ότι το μέτρο ουσιαστικά δεν πρόκειται να «αγγίξει» τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων που έχουν πληγεί σοβαρά από το ρωσικό εμπάργκο, όπως τα νωπά οπωροκηπευτικά και η κομπόστα.