Κωνσταντίνα Μουστάκα: «Όσο αυξάνεται η τεχνολογία, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη του ανθρώπου για πιο ασφαλή προϊόντα»

Η περιβαλλοντική της συνείδηση, αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας την οδήγησε στην Επιστήμη και την Τεχνολογία Τροφίμων για να μπορέσει να συμβάλει και η ίδια στη δημιουργία ασφαλέστερων προϊόντων για τους καταναλωτές.

Η 21χρονη Κωνσταντίνα Μουστάκα από τη Χαλκιδική, φοιτήτρια στο Perrotis College, πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη κατεύθυνση τόσο για να ασχοληθεί με την ανάλυση των τροφίμων, όσο και με τη μελισσοκομία. «Όσο αυξάνεται η τεχνολογία, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη του ανθρώπου για πιο ασφαλή προϊόντα. Θέλω, λοιπόν, να αποκτήσω γνώσεις που θα με βοηθήσουν να συμβάλω σε αυτή την ανάγκη, επιβαρύνοντας όσο λιγότερο γίνεται το περιβάλλον», αναφέρει στην «ΥΧ» η Κωνσταντίνα.

Η οικογενειακή μελισσοκομική παράδοση της οικογένειάς της ήταν ακόμα ένας λόγος για τις γνώσεις που ήθελε να λάβει η ίδια. «Η ενασχόληση της οικογένειάς μου με τη μελισσοκομία έχει ξεκινήσει από τους παππούδες, ωστόσο, σήμερα την έχουμε αφήσει. Θέλω, λοιπόν, να τη συνεχίσω και να την εξελίξω μέσω της τεχνολογίας τροφίμων, ώστε να δημιουργήσω προϊόντα με βάση το μέλι», αναφέρει.

Εργαστηριακή γνώση

Η ίδια επέλεξε το Perrotis College, καθώς μπορούσε να συνδυάσει τη θεωρητική γνώση με την πράξη. Πιο συγκεκριμένα, η Κωνσταντίνα αναφέρει ότι «το κολέγιο δίνει βάση στην εργαστηριακή μάθηση, στο πλαίσιο της οποίας κάνουμε αναλύσεις τροφίμων. Στο δεύτερο έτος που είμαι εγώ έχουμε μαθήματα γαλακτοκομίας και μαθήματα χημείας, ξεκινώντας από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν».

Η 21χρονη φοιτήτρια είναι ανάμεσα στους φοιτητές που, όταν βγουν στην αγορά εργασίας, θα γνωρίζουν τις διαδικασίες που συντελούνται στη γραμμή παραγωγής των προϊόντων, καθώς ως φοιτητές του κολλεγίου πραγματοποιούν επισκέψεις σε μεταποιητικές μονάδες. «Πάμε σε διάφορες εταιρείες, που μας ξεναγούν σε όλη τη γραμμή παραγωγής, από τη στιγμή που θα πάρουν την πρώτη ύλη μέχρι να την πάνε στο εμπόριο.

Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα αυτά που μαθαίνουμε στο κολέγιο να τα βλέπουμε στην πράξη. Την τελευταία φορά, είχαμε πάει σε μία εταιρεία μαρμελάδας και μας έδειξαν πώς παίρνουν την πρώτη ύλη μέχρι να γίνει μαρμελάδα. Οι γνώσεις που παίρνουμε μας βοηθούν να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για όταν θα αναζητήσουμε εργασία».

Τηλε-εκπαίδευση

Η κατάσταση της παγκόσμιας κρίσης που επικρατεί επηρέασε και τη διαδικασία των μαθημάτων. Όπως αναφέρει η Κωνσταντίνα, «συνεχίζουμε τα μαθήματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διαθέτει το κολέγιο, ώστε να συνεχιστεί το θεωρητικό μέρος αυτών. Το κολέγιο αντέδρασε γρήγορα δεδομένης της κατάστασης και οι καθηγητές ενδιαφέρονται πολύ».

Μεταπτυχιακές σπουδές

Στα επόμενα σχέδια της Κωνσταντίνας είναι να συνεχίσει τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο. «Σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό για να συνεχίσω τις σπουδές μου, καθώς εκεί συνδέουν καλύτερα τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας».