Kόντρα στη Βουλή για τη νέα ρύθμιση πάταξης των ελληνοποιήσεων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τετάρτη 27/5 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρατίθενται όσα δήλωσε κατά τη χθεσινή (26/5) συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκης Βορίδης για τις ρυθμίσεις με στόχο την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων με έμφαση στα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, που περιλαμβάνονται στο υπό συζήτηση και ψήφιση «ερανιστικό» νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ.

Πλέον αναμένεται η 4η και τελευταία συνεδρίαση στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την Πέμπτη (28/5) για να τεθεί εν συνεχεία προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα προς αποφυγήν την τακτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας την περίπτωση δύο υποθέσεων παράνομων ελληνοποιήσεων που προέκυψαν έπειτα από ελέγχους που διενεργήθηκαν το 2017 και ακόμα δεν έχουν διεκπεραιωθεί. Τόνισε μάλιστα ότι η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε ποινές «χάδι» για το συγκεκριμένο αδίκημα, η οποία, όπως είπε, παρείχε απόλυτη ανοχή στις ελληνοποιήσεις.

 Διαβάστε ΕΔΩ το ΔΤ του ΥπΑΑΤ

Κατά τη χθεσινή κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έγινε στόχος της κριτικής του εισηγητή της μειοψηφίας, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργού ΑΑΤ Βασίλη Κόκκκαλη, με τον Λαρισαίο βουλευτή να αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις για τις ελληνοποιήσεις αποτελούσαν υποχρέωση της χώρας από τον ευρωπαϊκό κανονισμό.  

 Θετικά σχόλια αλλά και διαφωνίες από τους φορείς

Νωρίτερα  την ίδια μέρα είχε πραγματοποιηθεί η συζήτηση με την τοποθέτηση των φορέων, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των κτηνοτρόφων (Ο ΣΕΚ κατέθεσε υπόμνημα με προτάσεις). Η πλειονότητα των φορέων εντόπισε θετικά στοιχεία στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ωστόσο υπήρξαν και διαφωνίες για ορισμένες διατάξεις, όπως στην περίπτωση του ανώτατου ορίου περιεκτικότητάς της τετραϋδροκανναβινόλης στο άρθρο για τη βιομηχανική κάνναβη.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος δια της προέδρου του, Αθηνάς Τραχήλη, επέστησε την προσοχή στο να επανέλθει η πρόβλεψη ποινών για την περίπτωση της παράνομης διάθεσης κτηνιατρικών φαρμάκων μέσω διαδικτύου ενώ ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ Γιάννης Βεβελάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της Τεχνικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής Λιπασμάτων. Τοποθέτηση πραγματοποίησε και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο φέρνει μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη στο θέμα της τιμωρίας όσων νοθεύουν κτηνοτροφικά προϊόντα ΠΟΠ και πλέον αυτό το καταστροφικό φαινόμενο για τους κτηνοτρόφους θα σταματήσει.

Διαβάστε στην ΥΧ της Παρασκευής  29/5 αναλυτικό ρεπορτάζ για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο

Νομοσχέδιο ΥΠΑΑΤ: Στη σκιά της αποζημίωσης για τα αιγοπρόβατα η συζήτηση στη βουλή