Κόντρες δασεργατών με κτηνοτρόφους

Η διαχειριστική μελέτη του Δασαρχείου Χαλκίδας για την υλοτόμηση και τα έργα βελτίωσης και συντήρησης των δασικών δρόμων στο χωριό Σταυρός του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Έφερε σε κόντρες τους κτηνοτρόφους της περιοχής με τον δασικό συνεταιρισμό του Μύστρου για την κατάληψη του χώρου υλοποίησης της μελέτης και τα προβλήματα που δημιουργεί στη βόσκηση των ζώων.

Το πρόβλημα όμως με τους κτηνοτρόφους είναι ότι κόβονται θάμνοι και άλλα είδη χαμηλής βλάστησης, με αποτέλεσμα τα ζώα να μη βρίσκουν την τροφή που είχαν μέχρι σήμερα. Παράλληλα, όμως, στον σχεδιασμό της δασικής υπηρεσίας εντάσσεται και η παραχώρηση έκτασης 300 στρεμμάτων για μεταλλευτική χρήση από την εταιρεία ΛΑΡΚΟ με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η απόφαση αυτή ανεβάζει ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης των κατοίκων της περιοχής με τους εμπλεκόμενους φορείς. Παράλληλα, η παρουσία των δασεργατών στους χώρους βόσκησης των κοπαδιών δημιουργεί αντιπαλότητα με τους κτηνοτρόφους.

Για τους λόγους αυτούς, οι κάτοικοι του Σταυρού θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τις διαμαρτυρίες τους, ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση μέσα από τη νομική οδό.

Τέλος, οι πυρκαγιές που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην Εύβοια προβληματίζουν έντονα τις  δασικές υπηρεσίες, αλλά και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και προσπαθούν μέσα από σύγχρονες μεθόδους πρόληψης να προστατεύσουν τα εναπομείναντα δάση στην περιοχή αυτήν.