Κορινθία: Κανένα ενδιαφέρον για τον αλιευτικό τουρισμό – Τι λένε οι αλιείς στην «ΥΧ»

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου να προβάλει και να προτείνει στους αλιείς δράση σχετικά με τον αλιευτικό τουρισμό, με στόχο τη δημιουργία νέων πόρων για την ενίσχυση του αλιευτικού εισοδήματος.

Χαρακτηριστικό της αποτυχίας του εγχειρήματος είναι και η μηδενική ανταπόκριση των αλιέων στην περιφερειακή ενότητα της Κορίνθου, καθώς κανένας αλιέας δεν ανταποκρίθηκε θετικά. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας, «ένας εμφανίσθηκε για να ζητήσει πληροφορίες πριν από καιρό, αλλά δεν ξαναεμφανίσθηκε».

Στην Κόρινθο, δραστηριοποιούνται τρεις σύλλογοι αλιέων και ο πρόεδρος του αγροτικού αλιευτικού συλλόγου Δήμου Κορινθίων «Ο Άγιος Νικόλαος», Γιάννης Βούλγαρης, επισημαίνει: «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον και μάλλον πρόκειται για δράση που αφορά τα νησιά, αφού ο Κορινθιακός τις περισσότερες μέρες είναι φουρτουνιασμένος, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει τέτοιος τουρισμός στην περιοχή μας.

Αυτή η δράση αφορά άλλους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται σε νησιά, όπως η Κεφαλονιά, που μαθαίνουμε ότι κερδίζουν πολλά χρήματα το καλοκαίρι. Αν συνυπολογίσεις ότι πρέπει να κάνεις και μια σειρά αλλαγών στο σκάφος, τότε έχεις ήδη ένα πρόβλημα, αφού πρέπει να διαλέξεις εάν πρέπει να είσαι αλιέας ή να ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο». Αυτό που απασχολεί τους αλιείς είναι η έλλειψη στήριξης από το κράτος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης «Ο Άγιος Σώστης», Θοδωρής Γεωργόπουλος, σημειώνει: «Έχουμε ενημερωθεί για τον αλιευτικό τουρισμό, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν. Ένα από τα βασικά εμπόδια είναι οι καιρικές συνθήκες που δεν σου επιτρέπουν να διασφαλίσεις ότι θα υλοποιήσεις τα ραντεβού που θα έχεις κλείσει». Και προσθέτει: «Να επισημάνω ότι η χωρητικότητα των σκαφών μας δεν είναι τέτοια ώστε να μπορείς να βάλεις πολλά άτομα. Αν προσθέσεις και τις δαπάνες που απαιτούνται για τον εξοπλισμό, τότε εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι η επένδυση είναι ασύμφορη. Αρχικά, η ιδέα φάνηκε καλή, αλλά για την εφαρμογή της προκύπτουν πολλά προβλήματα, όπως η αφαίρεση εργαλείων που χρησιμοποιούμε για την αλιεία, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τους τουρίστες. Τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει».

Τέλος, ο πρόεδρος του Αλιευτικού Αγροτικού Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Κιάτου, Αντώνης Φωτεινός, δηλώνει ότι το πρόγραμμα δεν αφορά την περιοχή που χαρακτηρίζεται από εξοχικές κατοικίες και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν.