Κορυφαία πράσινη ευρωβουλευτής λέει ότι η Κομισιόν δεν είναι αρκετά «πράσινη»

Κορυφαία πράσινη ευρωβουλευτής λέει ότι η Κομισιόν δεν είναι αρκετά «πράσινη»

0ι καταγγελίες των Πρασίνων σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα δεν θα ικανοποιηθούν από τον διορισμό ενός επιτρόπου συνδεδεμένου με την ομάδα τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε η Πράσινη ηγέτιδα Σκα Κέλλερ την περασμένη εβδομάδα.

Η Λιθουανία όρισε τον προσωρινό υπουργό Οικονομίας, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, για να γίνει ο επόμενος Επίτροπος της χώρας στην επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Φον ντερ Λάιεν. Η παράταξη του υπουργού είναι υπό την αιγίδα της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς όμως να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Πρασίνων.

Η κα Κέλλερ δήλωσε ότι εάν ο κ. Σινκεβίτσιους γίνει μέλος της Επιτροπής, αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να σταματήσει την κριτική που ασκεί το κόμμα της προς τη Φον ντερ Λάιεν, διότι στερείται συγκεκριμένων προτάσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Αυτό δεν ικανοποιεί καθόλου τα αιτήματά μας. Δεν τον ξέρω προσωπικά, αλλά δεν είναι μέλος των Ευρωπαίων Πράσινων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κα Κέλλερ ανέφερε ότι η παράταξή της θα συνεδριάσει στο Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να οριστικοποιήσει τη θέση της στον γύρο ακροάσεων επιβεβαίωσης των Επιτρόπων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε την υποστήριξή του για την ανάδειξη ενός Επιτρόπου από το κόμμα των Πρασίνων, παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα ηγέτης του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι Πράσινοι συμμετέχουν στις κυβερνήσεις του Λουξεμβούργου, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά όλες αυτές οι χώρες έχουν ορίσει υποψήφιους Επιτρόπους από άλλες παρατάξεις.

Η κα Κέλλερ τέλος, πρόσθεσε ότι οι Πράσινοι θα συνεχίσουν να πιέζουν για ισχυρότερους κλιματικούς στόχους και ειδικότερα θα προσπαθούν να εξασφαλίσουν αυστηρά μέτρα μετριασμού του κλίματος και καλύτερες μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ.