Άνοιξαν οι συμμετοχές για τον Διαγωνισμό Ποιότητας Ελαιολάδου «IOOC KOTINOS 2019»

filli-elias
-Διαφήμιση-

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ» διοργανώνει τον διαγωνισμό ποιότητας τυποποιημένου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «IOOC KOTINOS 2019». Με σκοπό την ανάδειξη, την προβολή και τη διάδοση της υψηλής ποιότητας του ελαιολάδου, η «ΦΙΛΑΙΟΣ», σε συνεργασία και με την υποστήριξη θεσμικών φορέων του τομέα διοργανώνει τον διαγωνισμό, στοχεύοντας στη στήριξη και ενθάρρυνση όλων κρίκων της αλυσίδας παραγωγής ελαιολάδου, ώστε να προωθούν υψηλής ποιότητας, με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τυποποιημένα προϊόντα, αλλά και στην ενθάρρυνση των καταναλωτών και των επαγγελματιών της εστίασης να χρησιμοποιούν και να αναγνωρίζουν τα προϊόντα που διαθέτουν αυτή την ποιότητα.

«Ο διαγωνισμός KOTINOS ξεχωρίζει, καθώς αποτελεί πρωτοβουλία ενός φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ διακρίνεται και για την αξιοπιστία του, αφού διεξάγεται στα πρότυπα των διαδικασιών που τηρεί το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας. Μέλη της επιτροπής είναι έμπειροι και καταξιωμένοι επιστημονικά και επαγγελματικά ειδικοί σε θέματα ελαιολάδου», σχολίασε στην «ΥΧ» ο Γιώργος Οικονόμου, γεν. διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου) και μέλος του ΔΣ της ΦΙΛΑΙΟΣ.

Την αξιοπιστία του διαγωνισμού, αλλά και το αδιάβλητο της διαδικασίας, τόνισε, μιλώντας στην «ΥΧ» και η χημικός εμπειρογνώμων της ΕΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, Έφη Χριστοπούλου, προσθέτοντας ότι «στη διαγωνιστική διαδικασία δεν εξετάζουμε μόνο ό,τι εξετάζει η οργανοληπτική μέθοδος για να κατατάξει τα δείγματα, προχωράμε περισσότερο, κοιτώντας ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, πολυπλοκότητα φρουτώδους, ισορροπία και αρμονία των δειγμάτων, ώστε πραγματικά με αυτόν τον τρόπο διακρίνονται τα καλύτερα των καλυτέρων».

Οι αιτήσεις για τη διαγωνιστική διαδικασία των τυποποιημένων ελαιολάδων φετινής εσοδείας έχουν ξεκινήσει και παραμένουν ανοιχτές έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2019. Λεπτομέρειες για τη δήλωση συμμετοχής και τη διαδικασία μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στη Λέσχη.

Οι κατηγορίες των εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων που θα βραβευτούν στον διαγωνισμό είναι αυτές των ΠΟΠ-ΠΓΕ, των βιολογικών, αλλά και των αντίστοιχων συμβατικής καλλιέργειας.

«Η διάκριση στον διαγωνισμό αυτόν αποτελεί σίγουρα ένα ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ, που οι διακριθέντες θα μπορούν να προβάλουν, έχοντας έναν θετικό αντίκτυπο και στον καταναλωτή, ενώ αυτό που ενισχύεται κυρίως είναι η εξωστρέφεια, που είναι και το βασικό ζητούμενο για τις εταιρείες που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

-Διαφήμιση-