Kούρεμα μέσω εξωδικαστικού στα κόκκινα αγροτικά δάνεια της ΑΤΕ, από 1/6 οι αιτήσεις

Kούρεμα μέσω εξωδικαστικού στα κόκκινα αγροτικά δάνεια της ΑΤΕ, από 1/6 οι αιτήσεις
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Επιβεβαιώνονται τα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» και του ypaithros.gr για την ανάληψη κυβερνητικής πρωτοβουλίας με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες αγρότες δανειολήπτες της πρώην ΑΤΕbank να διευθετήσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκούς όρους οι οποίοι θα λαμβάνουν πρωτίστως υπόψη την βιώσιμη οικονομική δυνατότητα κάθε δανειολήπτη βάσει των τρεχουσών προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και της εισοδηματικής ικανότητάς του.

Τη σχετική πρωτοβουλία είχε προαναγγείλλει και αναλάβει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, με τη σύμφωνη γνώμη του εκκαθαριστή της ΑΤΕbank, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης είχε αποκαλύψει ότι πως όχημα για την υλοποίησή της θα χρησιμοποιήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Πλέον, και μετά το «πράσινο φως» της Τράπεζας της Ελλάδας, οι εξελίξεις παίρνουν το δρόμο τους και, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Μαϊου 2018 και αιτήσεις θα υποβάλλονται για έξι μήνες.
Σημαντική καινοτομία του προγράμματος ρύθμισης / συμβιβασμού αποτελεί και η εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τα πανωτόκια (Ν. 3259/2004) επί του οφειλομένου ποσού, ώστε η ρύθμιση να αφορά στο εναπομείναν καθαρό λογιστικό υπόλοιπο.

Την ένταξη των κόκκινων αγροτικών δανείων της πρώην ΑΤEbank είχε αποκαλύψει με σχετικό ρεπορτάζ η Ύπαιθρος Χώρα στο φύλλο 120.

O Β. Κόκκαλης

-Διαφήμιση-

Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης δήλωσε σχετικά: Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τις οφειλές αγροτών – κτηνοτρόφων στην πρώην ΑΤΕ ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες αγρότες – κτηνοτρόφοι και φέρουν και την έγκριση της ΤΤΕ. Δυστυχώς με την πώληση της ΑΤΕ βρέθηκαν σε ομηρία άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι μπορούν πλέον να κάνουν ένα νέο παραγωγικό ξεκίνημα με την ευνοϊκή διευθέτηση των οφειλών τους. Σύντομα θα εξετασθούν και τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Παραδείγματα

Συγκεκριμένα, για την διαμόρφωση του οφειλομένου ποσού από τον εκάστοτε δανειολήπτη, θα λαμβάνονται υπόψιν αφενός μεν το ύψος της οφειλής και η εξασφάλιση του χρέους του, μέσω ιδίως των εμπραγμάτων ασφαλειών, αφετέρου δε η τρέχουσα ατομική περιουσιακή κατάσταση του κάθε ενδιαφερομένου όπως θα προκύπτει από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά του, με στόχο την βιώσιμη λύση της ρύθμισης και την ανταπόκριση της κάθε ξεχωριστής αίτησης στα ατομικά δεδομένα κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο της ρύθμισης για παράδειγμα, οφειλέτης με ύψος δανείου 100.000 ευρώ, ο οποίος οφείλει ακόμη 85.000 ευρώ στο πιστωτικό ίδρυμα και ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει την οφειλή του αυτή μερικώς, δηλαδή πάνω από 70% έως 140% του ληφθέντος κεφαλαίου, μπορεί να οδηγηθεί σε έκπτωση έως και 15% επί του καθαρού κεφαλαίου. Ενώ ο συμβιβασμός με την ίδια εμπράγματη εξασφάλιση και για οφειλή έως 20.000 ευρώ, μπορεί να οδηγήσει τον οφειλέτη σε έκπτωση έως και του 40% του κεφαλαίου του, δηλαδή ποσού 8.000 ευρώ.

Αναφορικά δε με οφειλή ίση ή πάνω των 20.000 ευρώ, με εμπράγματη εξασφάλιση πάνω από το 70% έως και 140% του ληφθέντος ποσού, ο οφειλέτης δύναται να συμβιβαστεί και να πετύχει έκπτωση μέχρι και του 30% του κεφαλαίου (λογιστικού υπολοίπου).
Επίσης η ρύθμιση αφορά και σε οφειλές ανεπαρκώς εξασφαλισμένες ή και χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση, των οποίων η εξόφληση θα αφορά μόνο στο 60% του λογιστικού υπολοίπου και έκπτωση του 40%, εφόσον ο συγκεκριμένος οφειλέτης αδυνατεί να παράσχει κάποια εξασφάλιση και ταυτόχρονα από τα οικονομικά του δεδομένα δεν παρέχονται εχέγγυα βιώσιμης λύσης μιας ενδεχόμενης ρύθμισης.

Εάν ο ίδιος οφειλέτης προβεί σε συμβιβασμό θα επωφεληθεί της έκπτωσης, η οποία μπορεί να φτάσει έως και στο 60% του οφειλομένου κεφαλαίου για οφειλή έως 20.000 ευρώ και σε έκπτωση έως και 60%, για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, εφόσον έχουν εξαντληθεί περιθώρια πρόσθετης εξασφάλισης και δεν διαφαίνεται από τα οικονομικά του στοιχεία βιώσιμη λύση της ρύθμισης. Άρα οφειλέτης που χρωστάει καθαρό υπόλοιπο 100.000 ευρώ χωρίς ή με ανεπαρκή εξασφάλιση θα επωφεληθεί της έκπτωσης μέχρι και του ποσού των 60.000 ευρώ.
Να σημειωθεί πως τόσο στο πλαίσιο της ρύθμισης όσο και του συμβιβασμού επέρχεται πλήρης διαγραφή των εξωλογιστικών τόκων.

Γ. Ρούστας – Γ. Τσατσάκης

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki