Κοζάνη: Μέρες γιορτών Βοΐου «Πέλεκον»

Κοζάνη: Μέρες γιορτών Βοΐου «Πέλεκον»

Με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας, των μοναστηριών, της φύσης και των τοπικών προϊόντων του χωριού Πελεκάνος στο Βοΐο Κοζάνης θα πραγματοποιηθούν από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου οι Μέρες γιορτών Βοΐου «Πέλεκον».

«Η προσπάθεια είναι να αναδείξουμε τα πέντε κάστρα του χωριού μας. Είναι ώρα πια, τα κάστρα για τα οποία από το 1930 δεν γίνεται κανένας λόγος να ανοίξουν για το κοινό» ανέφερε σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η υπεύθυνη της διοργάνωσης των εκδηλώσεων, Θεοδώρα Λειψιστινού.

Κατά την διάρκεια του τετραήμερου θα πραγματοποιούνται συναυλίες κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, μικροϋφαντικής, θα προβάλλονται ταινίες και ντοκιμαντέρ όπου βρίσκονται τα κάστρα του Πέλεκον, ενώ ιππείς και αναβάτες θα τρέχουν στο Μύριχο, παραπόταμο του Αλιάκμονα, όπου σύμφωνα με την παράδοση οι Μακεδόνες εκπαίδευαν το ιππικό τους.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα σχετικά με την πορεία της περιοχής στο χρόνο στην οποία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων αρχαιολόγοι και ιστορικοί.

«Θέλουμε οι εκδηλώσεις να γίνουν θεσμός και να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Τα κάστρα να μπουν σε ένα πρόγραμμα, να έρθουν οι ειδικοί αρχαιολόγοι για να αποφανθούν και να είναι προσβάσιμα στον κόσμο» πρόσθεσε η κα Λειψιστινού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ