Κρατά δυνάμεις ακόμα το βατικιώτικο κρεμμύδι

23/03/2025
2' διάβασμα
krata-dynameis-akoma-to-vatikiotiko-kremmydi-349134

Μια καλή χρονιά περιμένουν οι παραγωγοί του βατικιώτικου κρεμμυδιού στη Λακωνία, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν, σε γενικές γραμμές, δεν δημιούργησαν προβλήματα.

Στη Σκάλα Λακωνίας, ο παραγωγός Διονύσης Βόσσος αναφέρει ότι η καλλιέργεια και αυτήν τη χρονιά παραμένει σταθερή σε στρεμματική έκταση. «Στην περιοχή της Σκάλας, οι καλλιέργειες είναι λίγες σε έκταση. Η επιλογή των υβριδίων γίνεται και για λόγους πρωιμότητας, αφού τα βατικιώτικα κρεμμύδια καθυστερούν κατά έναν μήνα. Φυσικά, καθοριστικό ρόλο για την επιλογή των υβριδίων παίζει και η απόδοσή τους που είναι σχεδόν διπλάσια», σημειώνει.

Από τα Βάτικα ο Χαράλαμπος Κοντραφούρης δηλώνει ότι «η καλλιέργεια του βατικιώτικου κρεμμυδιού πλέον έχει μικρή έκταση, αφού υπάρχουν ζητήματα τόσο με την απόδοση όσο και με τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά. Όλοι βάζουμε από λίγο και, επειδή κρατά γερά, το χρησιμοποιούμε είτε για εμάς είτε για παραδοσιακούς καταναλωτές. Η διαφορά στις αποδόσεις είναι ότι ένα μέτριο πρώιμο υβρίδιο θα δώσει 6 τόνους το στρέμμα, ενώ ένα βατικιώτικο τους μισούς τόνους. Η απόδοση, λοιπόν, είναι μισή».

Κόστος και τιμές

Σε ό,τι αφορά το κόστος καλλιέργειας, ο κ. Κοντραφούρης εξηγεί ότι «οι σπόροι του υβριδίου είναι αγορασμένοι σε αντίθεση με τους σπόρους του βατικιώτικου, τους οποίους έχουμε εμείς φυλαγμένους. Η διαφορά, φυσικά, δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να κάνει αποτρεπτική την καλλιέργεια υβριδίου».

Για τις τιμές ο ίδιος επισημαίνει ότι «δεν είναι σταθερές. Στην αρχή, πάντα είναι υψηλότερες και κινούνται από 70 έως 80 λεπτά και, στη συνέχεια, πουλάμε στα 40 έως 50 λεπτά. Η τιμή των υβριδίων με το βατικιώτικο δεν έχει καμία διαφορά και έτσι το κέρδος ουσιαστικά έρχεται από την καλλιέργεια υβριδίων».

Κλείνοντας, μιλά για τις δυνατότητες του βατικιώτικου, αναφέροντας ότι «οι αντοχές και εκτός ψυγείου είναι τεράστιες. Ακόμα έχω και χρησιμοποιούμε κρεμμύδια από την περσινή παραγωγική περίοδο, τα οποία είναι σε άριστη κατάσταση και διατηρούν την ξεχωριστή τους γεύση».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: