Κράτει σε νέες αγορές εκκοκκισμένου βαμβακιού από την Τουρκία

Με μια ταχύτητα κάτω κινείται αυτό το διάστημα η εγχώρια αγορά βάμβακος, καθώς η Τουρκία, η οποία και φέτος αποτελεί τον βασικό αγοραστή του ελληνικού εκκοκκισμένου, δεν εμφανίζει τον ενθουσιασμό που επιδείκνυε τις εβδομάδες μετά την έναρξη της συγκομιδής.

Έχοντας εξασφαλίσει τις ποσότητες που χρειάζονταν για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, τα κλωστήρια της γείτονος φαίνεται ότι κάνουν… ένα βήμα πίσω, τη στιγμή που και η υποτίμηση της λίρας κάθε άλλο παρά ευνοεί τις εισαγωγές. Η συνθήκη αυτή αποτυπώνεται και στη μείωση του basis (πριμ επί των χρηματιστηριακών τιμών που λαμβάνουν τα εκκοκκιστήρια) το οποίο από τα 8-9 σεντς που βρισκόταν προ μηνός έχει υποχωρήσει στα 5-6 σεντς/λίμπρα. Ρόλο σε αυτό βέβαια πιθανότατα έχει παίξει και η ποιότητα των ελληνικών μεταβροχικών βαμβακιών, τα οποία είναι αρκετά υποβαθμισμένα σε ό,τι αφορά το χρώμα τους, αν και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά παραμένουν πολύ ικανοποιητικά.

Ανοδικά η Νέα Υόρκη

Το Χρηματιστήριο, εν τω μεταξύ, μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης στην περιοχή των 117-118 σεντς/λίμπρα, δείχνει μια διάθεση να κινηθεί υψηλότερα και είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια Δεκεμβρίου έκλεισαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης στα 119,70 σεντς. Εξίσου, αν όχι μεγαλύτερη σημασία όμως έχει το υψηλό των 116,92 σεντς που σημείωσαν τα συμβόλαια Μαρτίου στα οποία και μεταφέρεται πλέον το συναλλακτικό ενδιαφέρον.

Η ανοδική αυτή κίνηση μπορεί να αποδοθεί σε αρκετούς παράγοντες: Σε μια ήδη «έκρυθμη» από την απόσταση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, αλλά και από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, παγκόσμια αγορά, έρχεται να προστεθεί η μεταβλητότητα που παραδοσιακά εντείνεται όταν πλησιάζει η λήξη των συμβολαίων. Εξάλλου, το βαμβάκι ακολουθεί την ανοδική τάση που καταγράφεται και στα υπόλοιπα εμπορεύματα εν μέσω της επιτάχυνσης του πληθωρισμού, με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια από κοντά να… σιγοντάρουν.

Επιπλέον, νέες ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά πυροδότησε η φημολογία ότι η Ινδία ενδεχομένως να περιορίσει τις εξαγωγές της, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ότι η χώρα θα καλύψει το κενό που δημιουργούσε το μποϊκοτάζ στο βαμβάκι της κινεζικής επαρχίας Xinjiang.

Κάτω 15% η εγχώρια παραγωγή

Στην εγχώρια αγορά του σύσπορου, πάντως, οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί από 72 έως 75 λεπτά/κιλό για παράδοση στα εκκοκκιστήρια, χωρίς να συνυπολογίζονται στα νούμερα αυτά τα πριμ των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Στη Θεσσαλία οδεύουμε προς την ολοκλήρωση της συγκομιδής και στα δεύτερα χέρια, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά ούτε αξιόλογες αποδόσεις. Η Θράκη έχει «μείνει» πιο πίσω, ενώ ειδικά στην περιοχή του Έβρου υπάρχουν περιοχές όπου τα φυτά δεν έχουν ανοίξει ακόμα.

Με δεδομένες τις χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι αποδόσεις και τη μικρή μείωση της τάξης του 5% στα καλλιεργούμενα στρέμματα, η φετινή παραγωγή σύσπορου και εκκοκκισμένου εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη 15%. Από το σύνολο της αναμενόμενης παραγωγής εκκοκκισμένου, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, έχουν ήδη συμβολαιοποιηθεί τα 2/3, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα και στις φορτώσεις.

Πτωτικά τα αποθέματα

Στην τελευταία έκθεση προσφοράς-ζήτησης του USDA, η παγκόσμια παραγωγή αναθεωρήθηκε μεν ανοδικά κατά 1,5 εκατ. δέματα, ωστόσο τα αποθέματα αναμένονται πλέον κατά 200.000 δέματα λιγότερα από την προηγούμενη εκτίμηση του Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση αναμένεται να διαμορφωθεί σε 124,1 εκατ. δέματα (700.000 δέματα πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη), που είναι και η υψηλότερη από τη σεζόν 2006-2007.