Κράτησαν οι εξαγωγές τροφίμων στο πεντάμηνο, πήγε πίσω η πανδημία το βαμβάκι

Τον βαθμό στον οποίο τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας επηρέασαν τόσο την παραγωγική δραστηριότητα, όσο και τις εξαγωγές, εξετάζει στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της για την ελληνική οικονομία η Alpha Bank.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση της τράπεζας, τα τρόφιμα, τα φάρμακα και γενικότερα τα αγαθά που παρουσιάζουν χαμηλή εισοδηματική ελαστικότητα, έδειξαν τις μεγαλύτερες αντοχές. Ειδικότερα, στο πρώτο πεντάμηνο, οι εξαγωγές φρούτων και καρπών αυξήθηκαν κατά 93 εκατ. ευρώ, εκείνες των λιπών και των ελαίων κατά 77 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι κατηγορίες «Αβγά, γάλα, μέλι» και «Δημητριακά», με ενίσχυση εξαγωγών κατά 45 και 28 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Θετικό, σύμφωνα με την Alpha Bank, το πρόσημο και για τα καπνά που σημείωσαν άνοδο 16 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, η πανδημία είχε αρνητική επίδραση σε αγαθά που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης ή συνιστούν σημαντικούς κρίκους των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων. Χαρακτηριστική εδώ η μείωση 89 εκατ. ευρώ που καταγράφεται στις εξαγωγές βάμβακος, ενώ σημαντικές απώλειες μέτρησε και ο κλάδος του ρουχισμού, με τις εξαγωγές πλεκτών να υποχωρούν κατά 69 εκατ. ευρώ και των υπόλοιπων ενδυμάτων κατά 51 εκατ. ευρώ.

Κάτω 12% οι αποστολές προς Ιταλία

Στο εξεταζόμενο διάστημα, πάντως, η παραδοσιακή διάρθρωση των εμπορικών μας εταίρων φαίνεται ότι δεν μεταβλήθηκε, καθώς χώρες της ΕΕ όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Γαλλία κ.ά. συνεχίζουν να κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις σε όρους αξίας εξαγωγών. Εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι οι ετήσιες ποσοστιαίες μεταβολές των εξαγωγών, καθώς αυτές συμβαδίζουν με το μέγεθος του υγειονομικού πλήγματος και το συνεπαγόμενο βάθος της ύφεσης που κατέγραψαν οι επιμέρους χώρες. Ενδεικτικό το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία δέχθηκε σοβαρό οικονομικό πλήγμα (ΑΕΠ 1ου τριμήνου 2020 -5,5% και ΑΕΠ 2ου τριμήνου 2020 -17,3% σε ετήσια βάση) και η οποία είναι ο πρώτος εξαγωγικός μας προορισμός. Η ετήσια πτώση των ελληνικών εξαγωγών προς τη γείτονα άγγιξε το 12% το πρώτο πεντάμηνο του 2020.

Αύξηση-έκπληξη προς Γαλλία, Γερμανία

Αντιθέτως, στη Γερμανία, η οποία κατέγραψε σχετικά μικρότερη συρρίκνωση του αντίστοιχου ΑΕΠ (ΑΕΠ 1ου τριμήνου 2020 -2,2% και ΑΕΠ 2ου τριμήνου 2020 -11,7% σε ετήσια βάση), οι εξαγωγές μας σημείωσαν αύξηση κατά 11,4%. Παραδόξως, εντυπωσιακή ήταν και η αντίστοιχη αύξηση προς τη Γαλλία (+28,6%), παρά το γεγονός ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ της ήταν πολύ έντονη (ΑΕΠ 1ου τριμήνου 2020 -5,7% και ΑΕΠ 2ου τριμήνου 2020 -19% σε ετήσια βάση).