Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους της ΑΜ-Θ

14/11/2023
8' διάβασμα
kravgi-agonias-apo-tous-ktinotrofous-tis-am-th-306480

Χρόνο με το χρόνο μειώνονται οι οικογένειες που βιοπορίζονται αποκλειστικά από την κτηνοτροφία στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη κι αυτό αποτελεί μία ακόμη «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί, επιφέροντας αρνητικές συνέπειες στο δημογραφικό -ιδίως σε ακριτικές περιοχές όπου οι εργασίες είναι μετρημένες- στην τοπική οικονομία αλλά και στη διατροφική επάρκεια του τόπου.

Οι αδικίες της προηγούμενης περιόδου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εις βάρος των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ, παρά τις διαβεβαιώσεις πολιτικών ότι θα επιλυθούν στην επόμενη, παραμένουν και στη νέα ΚΑΠ. Γι’ αυτό οι κτηνοτρόφοι από Έβρο έως Δράμα, με δυναμική παρουσία από Κομοτηνή, έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου έξω από το κτίριο της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Αποδέχτηκε τα δίκαια αιτήματα ο περιφερειάρχης
Δέκτης της διαμαρτυρίας, αλλά κι αποδέκτης του δίκαιου χαρακτήρα των περισσότερων αιτημάτων, ήταν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστος Μέτιος. Αφότου εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων περιέγραψαν το δυσμενές τοπίο στο οποίο καλούνται να βιοποριστούν, με αρκετούς εξ αυτών νομοτελειακά να οδηγούνται στο λουκέτο, ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα είναι σύμμαχος με πράξεις, όχι με λόγια, ώστε να διεκδικήσουν από κοινού ό,τι το δυνατό καλύτερο για την περιοχή.

«Γνωρίζουμε την αγωνία σας και γνωρίζουμε ότι στη δική μας περιφέρεια τόσο οι παραγωγοί κρέατος όσο κι οι παραγωγοί γάλακτος παράγετε σε μεγάλες ποσότητες κι είστε πολύ σημαντικοί για την περιφερειακή μας οικονομία. Συνεπώς, πρέπει να στηριχτείτε και δεν το λέω στα λόγια» δήλωσε και συντάχτηκε με την ανάγκη να διεκδικήσουν από κοινού στο κέντρο λήψης αποφάσεων, συστήνοντας μία επιτροπή που θα απαρτίζεται από αυτοδιοικητικούς κι εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, η οποία θα ασκήσει έντονες πιέσεις για να λάβει ανταπόκριση.

Ο περιφερειάρχης αναγνώρισε ότι πριν τη νέα ΚΑΠ έγιναν συζητήσεις για να αρθούν οι αδικίες, που όμως δεν επιλύθηκαν, κι αυτό είναι πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει για τον τόπο, όπως είπε. Γι’ αυτό, τόνισε, χρειάζεται κοινή διεκδίκηση, απόλυτα τεκμηριωμένη προσπάθεια και συνεχή πίεση. «Όσες φορές χρειαστεί θα πάμε στην Αθήνα και θα ζητήσουμε να έρθει εδώ το Υπουργείο. Είμαστε μαζί σας και το εννοώ» υποσχέθηκε ο Χρήστος Μέτιος.

Παρά τη δέσμευσή του, δεν έλειψαν νέα έντονα παράπονα από μεμονωμένους κτηνοτρόφους, που κατηγόρησαν την ΠΑΜΘ για ένδεια έργων στήριξης του πρωτογενούς τομέα και για ελλιπή διεκδίκηση των αιτημάτων στο κέντρο. Τα αιτήματα των διαδηλωτών στήριξαν με την παρουσία τους και βγάζοντας λόγο, ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, ο συνεργάτης του βουλευτή Ροδόπη Ιλχάν Αχμέτ Δάμων Δαμιανός κι ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. Το μικρόφωνο πήραν επίσης αρκετοί κτηνοτρόφοι, εκπροσωπώντας τα σωματεία τους, με κοινή συνισταμένη των δηλώσεων την κραυγή αγωνίας τους για το μέλλον της κτηνοτροφίας.

Ψήφισμα – κραυγή αγωνίας
Ως κραυγή αγωνίας για το μέλλον της κτηνοτροφίας στον τόπο μας μπορεί να θεωρηθεί το ψήφισμα στο οποίο κατάληξαν από κοινού οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Το κείμενο ανέγνωσε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος.

«Όλοι εμείς οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι και φίλοι αγρότες της ΑΜ-Θ, που έχουμε ακόμη το κουράγιο να διεκδικούμε το δίκαιο και το αυτονόητο και όλοι όσοι σεβόμαστε τον εαυτό μας, τις οικογένειές μας και πονάμε τον τόπο μας, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στην έδρα της περιφέρειάς μας στην Κομοτηνή» ακούστηκε στην εισαγωγή του κειμένου.

Οι κτηνοτρόφοι, όπως εξήγησαν, έχουν ενημερώσει εγκαίρως όλους τους πολιτικούς, άρα δεν δικαιολογείται άγνοια, παρά μόνο ανεπάρκεια: «Προσπαθήσαμε μέσω του διαλόγου και με συνεχή έγγραφες παρεμβάσεις μας προς το ΥΠΑΑΤ, τους βουλευτές και τη διοίκηση της περιφέρειά μας, να ενημερώνουμε για τα προβλήματα του κλάδου μας και να προτείνουμε δίκαιες και ρεαλιστικές λύσεις. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕ! Εδώ στο ίδιο μέρος μαζί με τους αγρότες της ΑΜ-Θ το Φλεβάρη του 2022, είχαμε προειδοποιήσει τους παρευρισκόμενους και το ΥΠΑΑΤ, για το περιεχόμενο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΓΠ 2023-2027 που απέστειλε στην Ε.Ε για έγκριση το υπουργείο, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς του πρωτογενή τομέα και χωρίς να λάβει υπόψη, την ολοκληρωμένη πρόταση των κτηνοτροφικών συλλόγων της περιφέρειάς μας και του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης».

Και το ψήφισμα συνεχίζει: «Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η τραγική πληρωμή του 70% της Βασικής ενίσχυσης που όλοι διαπιστώσαμε, ενώ έπεται και συνέχεια. Οι ενισχύσεις λόγω του ιστορικού μοντέλου που προκρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ εξακολουθούν να μην κατευθύνονται αναλογικά στα χέρια όσων δουλεύουν τα ζώα και τη γη τώρα. Οι δράσεις του νέου πρασινίσματος στην κτηνοτροφία είναι ελάχιστες και ανεφάρμοστες, λόγω του περιεχομένου τους αλλά και της ανικανότητας του ΥΠΑΑΤ να τις προσαρμόσει και να τις ενεργοποιήσει».

«Το αμαρτωλό Εθνικό απόθεμα των βοσκοτόπων»
Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στο ψήφισμά τους έθεσαν κι άλλη μία διάσταση των αδικιών, ότι οι κατανομές χρήματος έχουν ευνοήσει άλλες περιοχές σε βάρος της δικιάς μας.

«Εξακολουθούν να ενισχύονται, με ελάχιστες υποχρεώσεις, όσοι καρπώθηκαν παράνομα ή νομότυπα τα χρήματα όλων μας, από το αμαρτωλό Εθνικό απόθεμα των βοσκοτόπων. Εξακολουθούν να ενισχύονται οι κτηνοτρόφοι συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, με ενισχύσεις που χάνουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ και της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της ανισομερούς κατανομής των βοσκοτόπων» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

ΑΜΘ: 1/3 μειωμένο το ζωικό κεφάλαιο
Όπως εξήγησαν στο ίδιο ψήφισμα, η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας κατά το 1/3 και η ερήμωση των χωριών μας, είναι αποτέλεσμα και των παραπάνω ασκούμενων πολιτικών. «Οι βουλευτές και η διοίκηση της περιφέρειάς μας, λόγω αδιαφορίας ή λόγω αναποτελεσματικότητας, δεν κατάφεραν να αλλάξουν αυτή την απόφαση του ΥΠΑΑΤ και της ανισομερούς αυτής κατανομής, που στέρησε και στερεί από τις τσέπες των κτηνοτρόφων μας από το 2015, από μερικές δεκάδες μέχρι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ίσως κάποιοι να θεωρήσουν τους παραπάνω χαρακτηρισμούς υπερβολικούς και για κάποιους άδικους, υπερβολικά όμως άδικη είναι η πραγματικότητα που εμείς βιώνουμε» κατήγγειλαν οι κτηνοτρόφοι.

Στην κατακλείδα τους, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης καλούν τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη μαζί με το επιτελείο του, να έρθουν άμεσα στην Κομοτηνή, προκειμένου να δώσουν δια ζώσης απαντήσεις και λύσεις στην κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν και για να κάνουν αλλαγές στο σχέδιο της νέας ΚΑΠ «που το δίκαιο και η κοινή λογική επιτάσσουν να γίνουν» όπως καταλήγει το κείμενο.

Πηγή: xronos.gr

ΓΡΑΦΕΙ: