Κρέας: Σύγκριση τιμών σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο

Πόση ώρα πρέπει να εργαστεί κάποιος για να το αγοράσει;

Τις χώρες που ξοδεύουν περισσότερα για την αγορά κρέατος, καθώς και τις ώρες που πρέπει να εργαστεί κάποιος για να το αγοράσει κατέγραψε η Caterwings, εταιρεία ηλεκτρονικής αγοράς τροφίμων, η οποία διεξήγαγε μελέτη σχετικά με την παγκόσμια τιμή των βασικών ειδών κρέατος, σε σύγκριση με το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στις χώρες του πλανήτη. Η έρευνα κατέδειξε ότι η τιμή καταναλωτή σε όλο τον κόσμο ποικίλλει, με την Ελβετία να έχει τις υψηλότερες τιμές κρέατος, με ποσοστό 142% πιο ακριβό από το μέσο κόστος παγκοσμίως. Ακολουθούν η Νορβηγία (64%) και το Χονγκ Κονγκ (61%). Στην απέναντι πλευρά, βρίσκεται η Ουκρανία, με τις τιμές κρέατος να είναι 52% κάτω από το μέσο κόστος παγκοσμίως και τη Μαλαισία να έπεται με ποσοστό 50%. Οι τιμές του κρέατος στην Ελλάδα βρίσκονται κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με ποσοστό 20% περίπου.

Έρευνα

Η έρευνα εξέτασε τις χώρες που παράγουν και καταναλώνουν περισσότερο κρέας σε ολόκληρο τον κόσμο, εστιάζοντας στο βόειο κρέας, στο κοτόπουλο, στα θαλασσινά, στο χοιρινό και στο αρνί. Οι ερευνητές εξέτασαν εκατοντάδες καταστήματα λιανικής πώλησης στις χώρες αυτές, αναλύοντας τις τιμές που κατέγραψαν. Με βάση τα δεδομένα αυτά υπολογίστηκε ο σχετικός αριθμός ωρών που ένα άτομο με ελάχιστο μισθό πρέπει να εργαστεί για να αγοράσει κάθε είδος κρέατος. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι δεν ποικίλλει μόνο η τιμή του κρέατος σημαντικά από χώρα σε χώρα, αλλά υπάρχει επίσης μια τεράστια διαφορά στην προσβασιμότητά του για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αποτελέσματα

Όσον αφορά το μοσχαρίσιο κρέας, η χώρα στην οποία πρέπει να δουλέψει κάποιος περισσότερο για να πάρει ένα κιλό αυτού του είδους είναι η Ινδονησία με 23,60 ώρες εργασίας και την τιμή του κρέατος να βρίσκεται στα 7,81 ευρώ. Στην Ελβετία, όμως, που η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος είναι η πιο ακριβή, με 43 ευρώ, για να το αγοράσει κάποιος πρέπει να δουλέψει 3 ώρες και 10 λεπτά. Ίδιες ώρες περίπου πρέπει να δουλέψει κάποιος και στην Ελλάδα (3 ώρες και 30 λεπτά) για να αγοράσει ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας, με τη διαφορά, όμως, πως η μέση τιμή βρίσκεται στα 8,76 ευρώ.

Η Ινδία, όμως, είναι η χώρα στην οποία κάποιος πρέπει να δουλέψει 10 ώρες και 50 λεπτά για να αγοράσει ένα κιλό κοτόπουλο, με την τιμή να βρίσκεται στα 2,83 ευρώ. Ο χρόνος αυτός, ωστόσο, πέφτει στη 1 ώρα και 40 λεπτά εργασίας, αν κάποιος βρίσκεται στην Ελβετία και με την τιμή του κρέατος να βρίσκεται στα 23,53 ευρώ. Στην Ελλάδα, η μέση τιμή για ένα κιλό κοτόπουλο καταγράφεται στα 3,85 ευρώ και η ώρα εργασίας στη 1 ώρα και 30 λεπτά.

Όσον αφορά τα ψάρια, η χώρα στην οποία πρέπει να δουλέψει κάποιος περισσότερο είναι η Αίγυπτος, με 44 ώρες και 20 λεπτά, και τη μέση τιμή των ψαριών να βρίσκεται στα 7,13 ευρώ. Αντίθετα, η Ολλανδία έχει τη μέγιστη μέση τιμή ψαριού, στα 17,34 ευρώ, και η ώρα που χρειάζεται κάποιος να δουλέψει για να το αγοράσει είναι 2 ώρες και 80 λεπτά. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση τιμή ψαριού είναι 9,88 ευρώ και για να το αγοράσει κάποιος χρειάζεται να εργαστεί 3 ώρες και 70 λεπτά.

Όπως και στην περίπτωση του κοτόπουλου, έτσι και με το χοιρινό η Ινδία είναι η χώρα στην οποία κάποιος πρέπει να δουλέψει τις περισσότερες ώρες. Συγκεκριμένα, για να αγοράσει κάποιος ένα κιλό χοιρινό, που κοστίζει 4,48 ευρώ, πρέπει να δουλέψει 39 ώρες και 40 λεπτά. Στην Ελβετία, από την άλλη πλευρά, η μέση τιμή του χοιρινού βρίσκεται στα 17,68 ευρώ και απαιτεί μόλις δύο ώρες δουλειάς. Ο εργαζόμενος στην Ελλάδα, για να αποκτήσει ένα κιλό χοιρινού, με τη μέση τιμή στα 5,20 ευρώ, πρέπει να εργαστεί 2 ώρες και 20 λεπτά.

Διακύμανση τιμών κρέατος και ωρών εργασίας για την απόκτησή του

 

Χώρα

Τιμή κιλού (σε €)

Ώρες εργασίας

Μοσχάρι

Ελβετία

43

3ώρες 10 λεπτά

Ινδονησία

7,81

23 ώρες 60 λεπτά

Ελλάδα

8,76

3 ώρες 30 λεπτά

Κοτόπουλο

Ελβετία

9,81

1 ώρα 40 λεπτά

Ινδία

2,83

10 ώρες 50 λεπτά

Ελλάδα

3,85

1ώρα 30 λεπτά

Ψάρια

Ολλανδία

17,34

2 ώρες 80 λεπτά

Αίγυπτος

7,31

44 ώρες 20 λεπτά

Ελλάδα

9,88

3ώρες 70 λεπτά

Χοιρινό

Ελβετία

17,68

2 ώρες

Ινδία

4,48

39 ώρες 40 λεπτά

Ελλάδα

5,20

2 ώρες 20 λεπτά

Πηγή: Caterwings