Κρεμμύδι: Η καλή τιμή φέρνει πίσω τις καλλιεργούμενες εκτάσεις

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της σποράς του κρεμμυδιού σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Ο σημαντικότερος όγκος της παραγωγής βρίσκεται στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Θήβας, όπου καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα.

Η ανοδική πορεία της τιμής του κρεμμυδιού αυτή την εποχή επηρέασε σημαντικά την ψυχολογία των παραγωγών, με αποτέλεσμα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις για την τρέχουσα περίοδο να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενo. Την ίδια εποχή πέρυσι στην περιοχή της Θήβας καλλιεργήθηκαν περίπου 8.000 στρέμματα, ενώ φέτος οι παραγωγοί κάνουν λόγο για πάνω από 12.000 στρέμματα. «Το βλέπουμε από τους συναδέλφους μας αγρότες», μας εξηγεί ο Χρήστος Τζουμανέκας, παραγωγός από τη Θήβα.

«Τα τελευταία χρόνια πολλοί είχαν στραφεί σε άλλες καλλιέργειες. Όμως, η τιμή του κρεμμυδιού πήρε τα πάνω της τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός χωραφιών να επανέλθει στην καλλιέργεια. Στον πρωτογενή τομέα έχουν εισέλθει και έμποροι κρεμμυδιού, με αποτέλεσμα να αλλάξει η εικόνα της παραγωγής στην περιοχή μας».

Την άποψη αυτή υποστηρίζει και ο Χρήστος Κουρούνης, γεωπόνος από τις Θεσπιές. «Η εποχή για τη σπορά του κρεμμυδιού από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών ήταν ιδανική. Για τον λόγο αυτόν, καθώς και για την τιμή του προϊόντος, αυξήθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό των σπόρων έχει φυτρώσει και η εξέλιξη στην ανάπτυξη των φυτών είναι άριστη. Μπροστά μας, όμως, έχουμε τον χειμώνα και τα αποτελέσματα θα τα δούμε στη συγκομιδή». Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έχουν σπαρθεί λευκά και κόκκινα κρεμμύδια. Η περίοδος συλλογής ξεκινά για τα λευκά στα μέσα Μαρτίου, ενώ για τα κόκκινα μετά από έναν μήνα περίπου και προς τα τέλη Απριλίου.

«Να προετοιμαστούμε για εξαγωγές»

Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στην περιοχή της Λοκρίδας, όπου και εκεί παρατηρείται μία αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, σε μικρότερο όμως βαθμό σε σύγκριση με τη Θήβα. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της παραγωγής, αλλά και της μελλοντικής εμπορίας του προϊόντος, ο Γιάννης Σταύρου, γεωπόνος και έμπορος κρεμμυδιών από την Ελάτεια Λοκρίδας, κάνει λόγο για μία χρονιά διαφορετική από την περσινή.

Βέβαια, όπως μας εξηγεί ο ίδιος, «με τον καιρό δεν μπορούμε να προβλέψουμε και τις ποσότητες που θα παραχθούν την άνοιξη που μας έρχεται. Επειδή όμως έχουμε ως δεδομένο τον μεγαλύτερο αριθμό καλλιεργούμενων εκτάσεων σε σύγκριση με πέρυσι, θα πρέπει να είμαστε και προετοιμασμένοι για εξαγωγές, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην εμπορία του προϊόντος μετά τη συγκομιδή».