Κρήτη: Θετικά μηνύματα για τον αγροτουρισμό

Τουρίστες από την Ευρώπη προτιμούν τα καταλύματα

Ένα αγροτουριστικό «μονοπάτι» από τον Έβρο έως την Κρήτη

Τα θετικά μηνύματα, ενόψει της τουριστικής περιόδου, απ’ ό,τι φαίνεται αφορούν και τον αγροτουρισμό στην Κρήτη που έχει αυξητική τάση. Μονάδες, που βρίσκονται είτε κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές είτε στο βουνό, έχουν ήδη σημαντικό αριθμό κρατήσεων, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης, Κορίνα Μηλιαράκη, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της από τις πρώτες εκτιμήσεις.

«Η αλήθεια είναι ότι οι μονάδες που είναι ήδη γνωστές συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό που αξίζει να παρατηρήσουμε είναι ότι οι επισκέπτες είναι επαναλαμβανόμενοι. Πρόκειται, δηλαδή, για ανθρώπους που έχουν έρθει και έχουν ξαναέρθει και, όμως, επιλέγουν να βρεθούν στον ίδιο προορισμό και πάλι. Αυτή είναι και η διαφορά με τους επισκέπτες που επιλέγουν αυτό το είδος τουρισμού. Δένονται με τον τόπο και τον καθιστούν σταθερό προορισμό διακοπών», διευκρινίζει η κα Μηλιαράκη.

Άγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί λάτρεις της φύσης κάνουν διακοπές σε θάλασσα, αλλά και βουνό

Το καλοκαίρι του 2015 ήταν η χρονιά που έδειξε ότι, μετά από μία πενταετία, τα θετικά νούμερα είναι σε πορεία επανάκαμψης. «Ήταν ίσως η καλύτερη χρονιά τα τελευταία 5-7 χρόνια και αυτό νομίζω ότι επηρεάζει και τη φετινή χρονιά, που δείχνει ότι μπορεί να έχει την ίδια δυναμική», εξήγησε η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης. Πάντως, οι επισκέπτες που επιλέγουν τις μονάδες αγροτουρισμού είναι κυρίως Ευρωπαίοι.

Μπορεί να προκαλεί εντύπωση, αλλά τουρίστες από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία δεν έχουν ως προτεραιότητά τους το κατάλυμα που θα επιλέξουν να είναι κοντά στη θάλασσα. «Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται για να απολαύσουν τη φύση και δεν είναι κυρίως ζητούμενο γι’ αυτούς η παραλία και η ηλιοθεραπεία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν μονάδες κοντά στη θάλασσα ή και κάποιοι άλλοι που ‘‘ψηφίζουν’’ σταθερά διακοπές στο βουνό».

Κάλια Πετσαλάκη