Οι κρίσεις τελειώνουν, η διαμάχη «τρόφιμα εναντίον καυσίμων» όχι

Η εκτόξευση των τιμών δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο, την COVID-19 και την κλιματική αλλαγή

Το τελευταίο διάστημα, ο φόβος για μια πιθανή επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει ρίξει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης «τρόφιμα εναντίον καυσίμων». Έτσι, ολοένα και περισσότεροι εναντιώνονται στις χρόνιες πολιτικές των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη δέσμευση αγροτικών εκτάσεων για καλλιέργεια βιοκαυσίμων.

Τα αμερικανικά εστιατόρια βιώνουν στο πετσί τους το οικονομικό βάρος των τροφίμων, το κόστος χονδρικής των οποίων είχε ήδη εκτοξευθεί κατά 15,1% από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας (BLS) των ΗΠΑ.

Τα φυτικά έλαια, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην εστίαση, βρίσκονται μεταξύ των σημαντικότερων αυξήσεων, με την ομάδα των λιπών και ελαίων να καταγράφει άνοδο 44,2% την τελευταία 12ετία, ξεπερνώντας το σιτάλευρο (29,1%), το μεταποιημένο κρέας πουλερικών (26,5%) και το βόειο κρέας (22,8%).

Οι τιμές για το σογιέλαιο, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ήταν το πιο ευρέως καταναλωμένο βρώσιμο λάδι στη χώρα πέρυσι, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί περίπου τα τελευταία δύο χρόνια. Η αλματώδης άνοδος που έχουν διαγράψει οι τιμές του μαγειρικού λαδιού από το 2020 έχουν δώσει νέα ώθηση στη συζήτηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται το περιορισμένο απόθεμα των χωρών σε σόγια και καλαμπόκι.

«Παρότι οι ειδικοί αναλυτές εμπορίου, οι αγροοικονομολόγοι και οι εμπορικές οργανώσεις συμφωνούν ότι οι πιο πρόσφατες αυξήσεις στο κόστος του βρώσιμου λαδιού συνδέονται άμεσα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πιθανότατα υπάρχει κι ένας πιο διαχρονικός παράγοντας πίσω από αυτές τις τιμές ρεκόρ: Η αυξανόμενη χρήση εμπορευμάτων όπως το σογιέλαιο, όχι για διατροφικούς σκοπούς, αλλά για την παραγωγή πιο οικολογικών, ανανεώσιμων καυσίμων», τονίζει ο συντάκτης του The Counter, Μάθιου Σεντάκα.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, οι τιμές των φυτικών ελαίων έχουν φρενάρει τους μεταποιητές τροφίμων και τα εστιατόρια λόγω ενός κατακλυσμού κρίσεων. Ωστόσο, επιβαρυντικό ρόλο σε αυτές τις κλιμακούμενες δαπάνες διαδραματίζουν οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές πολιτικές των ΗΠΑ που, από την έλευση του Προτύπου Ανανεώσιμων Καυσίμων (RFS) το 2005, έχουν επιβάλει και ενθαρρύνουν την παραγωγή βιοκαυσίμων, όπως το ανανεώσιμο πετρέλαιο κίνησης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπερασπίζεται το RFS, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις για ορυκτά καύσιμα», εξηγεί ο δημοσιογράφος.

«Έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και να επιλύσουμε την κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μπιλ Λαπ, πρόεδρος της εταιρείας παροχής συμβουλών για τις τιμές των εμπορευμάτων Advanced Economic Solutions.

«Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, θα εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη συζήτηση για τα τρόφιμα εναντίον των καυσίμων σε ό,τι αφορά τα αποθέματα φυτικών ελαίων και την τάση να «καίμε» το φαγητό μας» συμπληρώνει, αναφερόμενος στις πολιτικές των ηγετών της Δύσης για την προώθηση των βιοκαυσίμων.