Κριθάρι: Από χαμηλά ξεκινάει το κτηνοτροφικό, «πικρή» φέτος η μπύρα

Των: Αντώνη Ανδρονικάκη, Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα, Γιάννης Σάρρου, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Σε εξέλιξη, ενίοτε και με τα εμπόδια του καιρού, είναι ο αλωνισμός στο κριθάρι σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία, με την πρώτη να βαίνει, μάλιστα, προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ως προς τις αποδόσεις, η εικόνα που προκύπτει είναι θετική, με τα καλά χωράφια να δίνουν πάνω από 600 κιλά/στρέμμα. Ωστόσο, σε επίπεδο αγοράς τα πράγματα δεν έχουν ξεκινήσει εξίσου θετικά, καθώς η πλειονότητα των παραγωγών μιλά για μια πτώση στην τιμή παραγωγού κατά 2 έως 3 λεπτά.

Οι έμποροι φαίνεται να έχουν βρει πάτημα στα σποραδικά ψεγάδια που παρατηρούνται στο προϊόν, ενώ ανεπίσημα μεταφέρουν την αδυναμία ορισμένων επιχειρήσεων ζυθοποιίας να απορροφήσουν την παραγωγή. Από την πλευρά τους, οι δύο μεγάλες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Κομοτηνή δηλώνουν ότι τα συμβόλαια θα τηρηθούν στο ακέραιο, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται πως αυτό δεν συμβαίνει.

H χρονιά από πλευράς στρεμματικών αποδόσεων είναι σχετικά καλή, όπως επίσης και η ποιότητα. Το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στην αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής κριθαριού

Ικανοποιητικές αποδόσεις με σκόρπιες παραφωνίες

Στη Δράμα πλησιάζει η συγκομιδή κριθαριού και η εικόνα είναι σε γενικές γραμμές σταθερή. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ, Κωνσταντίνος Σίμογλου, «στην αρχή της περιόδου, υπήρξαν κάποιες ασθένειες που ξεπεράστηκαν. Ως προς τις αποδόσεις φαίνεται ότι θα είναι μια μέση χρονιά». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βροχερός καιρός δεν θα επηρεάσει την τελική απόδοση, καθώς τα επίπεδα υγρασίας ήταν μεν υψηλά, ωστόσο δεν σημειώθηκαν πλημμύρες.

Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία, πιο προχωρημένη είναι η συγκομιδή στη Χαλκιδική. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος σπόρων Β. Ελλάδος της «Άλφα Γεωργικά Εφόδια», Σάββας Ενεπέκογλου, «ακόμη υπάρχει δρόμος για τον αλωνισμό, σε αρκετές περιοχές τα καλά χωράφια δεν έχουν μπει. Η πρώτη εικόνα δείχνει καλές αποδόσεις, που φτάνουν τα 600-700 κιλά/στρέμμα».

Στη Θεσσαλία, όπου και ολοκληρώνεται ο αλωνισμός, η εικόνα που έχει διαμορφωθεί δείχνει αποδόσεις που μεσοσταθμικά κινούνται πάνω από τα 500 κιλά. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού «ΘΕΣΓΗ», Βαγγέλης Παναγιώτου, «βρισκόμαστε προς το τέλος του αλωνισμού. Στα ξηρικά χωράφια, οι αποδόσεις κινήθηκαν μεσοσταθμικά στα 250 κιλά, ενώ στα ποτιστικά πολλά χωράφια έπιασαν ή και ξεπέρασαν τα 600 κιλά».

Αν και, σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι βροχές δεν δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή, εξαίρεση αποτέλεσε η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας, όπου το μεσημέρι του Σαββάτου ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε περίπου 3.000 στρέμματα σιτηρών και βαμβακιού. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο παραγωγός από την Καρδίτσα, Αχιλλέας Κλέτσας: «Υπάρχει ένα θέμα από τον Μάιο, όταν καύσωνας που είχε βρει τα σιτηρά “πάνω στο γάλα” όπως λέμε εμείς, δηλαδή όταν γεμίζει το σπυρί, είχε κάποια επίπτωση».

Στη Στερεά Ελλάδα, ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές των κριθαριών σε διάφορες περιοχές. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 350 κιλά το στρέμμα για τα φτωχά και άνυδρα εδάφη έως 800 κιλά για τα καλύτερα χωράφια. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο Κώστας Γεωργίου, παραγωγός από την Τιθορέα Λοκρίδας: «Η χρονιά από πλευράς στρεμματικών αποδόσεων είναι σχετικά καλή, όπως επίσης και η ποιότητα. Οι αποδόσεις των κριθαριών που προέρχονταν από βαμβακοχώραφα ξεπέρασαν ακόμη και τα 800 κιλά το στρέμμα. Το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στην αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής κριθαριού».

Παγωμένη η αγορά, βρίσκουν πατήματα οι έμποροι

Πτώση στο κτηνοτροφικό κριθάρι κατά τουλάχιστον δύο λεπτά σε σχέση με πέρσι καταγράφει το ρεπορτάζ της «ΥΧ», από τις συνομιλίες με παραγωγούς σε όλη τη χώρα. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών, Χρυσόστομος Παυλίδης, οι τιμές που ακούγονται, 12-13 λεπτά το κιλό, έχουν αναστατώσει όλους τους παραγωγούς.

«Ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων το στρέμμα να αποδώσει το μέγιστο, 500-600 κιλά, είναι δύσκολο να φτάσουμε στο κόστος της καλλιέργειας», πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο Καρδιτσιώτης παραγωγός, Αχιλλέας Κλέτσας, μας είπε: «Οι έμποροι δίνουν γύρω στα 12 λεπτά και γενικά φαίνεται ότι δεν ζητάνε το προϊόν όσο πέρσι. Πέρσι, είχαμε πουλήσει στα 17 λεπτά, οπότε μιλάμε για πολύ αρνητική εξέλιξη». Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο Χρήστος Πετρόπουλος, γεωπόνος και παραγωγός από την περιοχή του Δομοκού, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα 12 λεπτά το κιλό βγάζουν εκτός παραγωγής το προϊόν και δεν φθάνουν να καλύψουν το κόστος».

Αντικρουόμενες οι απόψεις παραγωγών – ζυθοποιιών

Σε ό,τι αφορά το βυνοποιήσιμο κριθάρι, εντείνεται ο προβληματισμός των παραγωγών. Παρά τις διαβεβαιώσεις των εταιρειών παραγωγής μπύρας ότι θα τηρηθούν τα συμβόλαια, η πραγματικότητα φαίνεται πως διαφέρει ανάλογα με την επιχείρηση, την περιοχή και το αν μιλάμε για μεμονωμένους παραγωγούς ή συνεταιρισμούς. Από τη μια, τόσο η Αθηναϊκή όσο και η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης αναφέρουν ότι τα συμβόλαια θα τηρηθούν.

Μάλιστα, η τελευταία εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την εν λόγω θέση. Σε ό,τι αφορά την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, πηγές από την κεντρική διοίκηση της εταιρείας σε συνομιλία τους με την «ΥΧ» κινήθηκαν στην ίδια λογική, παραπέμποντάς μας ωστόσο στην επόμενη εβδομάδα για οριστικές εξελίξεις.

Σε ερώτησή μας για τις επιπτώσεις της λήψης μέτρων κατά την περίοδο του κορωνοϊού στις πωλήσεις μπύρας, αναφέρθηκε ότι η μείωση ξεπέρασε το 60%, όμως οι επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών θα είναι από μηδενικές έως ελάχιστες. Σε ρεπορτάζ που πραγματοποιήσαμε σε συνεταιρισμούς και μενομωμένους παραγωγούς, υπήρξαν διαφοροποιήσεις.

«Τα συμβόλαια σ’ εμάς τηρούνται στο ακέραιο», είπε ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού «ΘΕΣΓΗ», Βαγγέλης Παναγιώτου. Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών, Χρυσόστομος Παυλίδης, μας μετέφερε ότι ενώ η συμβολαιακή προβλέπει την παράδοση 400 κιλών στα 17 λεπτά το κιλό, η ζυθοποιία παραλαμβάνει προϊόν με 15 λεπτά. Γεωπόνος, που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα και δεν θέλησε να δημοσιοποιηθεί το όνομά του, ανέφερε: «Η πραγματικότητα είναι ότι κάποιες από τις μεγάλες ζυθοποιίες παραλαμβάνουν μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τις συμβάσεις στα συμβόλαια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε συνεταιρισμούς, τα συμβόλαια τηρούνται και για τις ποσότητες, όμως αυτός δεν είναι ο κανόνας».

Σύμφωνα με έμπορο που συγκεντρώνει κριθάρι για λογαριασμό μεγάλης ζυθοποιίας, η διαφορά φέτος θα είναι ότι η επιχείρηση δεν θα παραλάβει την επιπλέον, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο συμβόλαιο, ποσότητα. Μέχρι πέρσι, η πλεονάζουσα αυτή ποσότητα δινόταν από τους παραγωγούς στη ζυθοποιία σε μια τιμή που προσέγγιζε αυτή της αγοράς κτηνοτροφικού κριθαριού.

Η δεινή θέση των κτηνοτρόφων πιέζει την τιμή

Επιπλέον παράγοντας για την πτώση στην τιμή παραγωγού αποτελεί και η δεινή θέση των κτηνοτρόφων, που δεν διαθέτουν ρευστότητα για να αγοράσουν ζωοτροφές. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, «παραγωγός της περιοχής, που είχε αποθηκεύσει μεγάλη ποσότητα κριθαριού, μου πρότεινε να το αγοράσω στα 11 λεπτά, επομένως αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει στην αγορά. Οι αιγοπροβατοτρόφοι ακόμα περιμένουν την αποζημίωση για τον κορωνοϊό, αλλά το θέμα δεν είναι η αποζημίωση. Από τη στιγμή που οι συνάδελφοι πούλησαν κρέας στα 4 ευρώ με κόστος 5,80 ευρώ, δεν μπορούν να κρατηθούν οικονομικά, γι’ αυτό και δεκάδες στην περιοχή πουλάνε τα κοπάδια τους».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020