Με μέτριες αποδόσεις ολοκληρώνονται οι αλωνισμοί στα κριθάρια

Ανώτερες οι ποιοτικές κατατάξεις στα σκληρά σιτάρια
03/07/2024
3' διάβασμα
me-metries-apodoseis-oloklironontai-oi-alonismoi-sta-kritharia-325071

Μέτριες αποδόσεις στα κριθάρια και ικανοποιητικές στα σιτάρια, αυτά που ποτίστηκαν κανονικά, καταγράφονται στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ οι προσδοκίες για τις τιμές είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, αν και όπως φαίνεται οι παραγωγοί θα προτιμήσουν την αποθήκευση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», Παναγιώτη Καλφούντζο, «οι αλωνισμοί στα κριθάρια έδειξαν μειωμένες παραγωγές, της τάξης του 30% με 40% σε σχέση με πέρυσι. Στην περιοχή μας, οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 300-400 κιλά, ενώ πέρυσι τα σιτάρια που ποτίστηκαν κανονικά έδωσαν πολύ καλύτερες αποδόσεις.

Αντίθετα, στα προβληματικά χωράφια ή αυτά που δεν ποτίστηκαν και επηρεάστηκαν από την παρατεταμένη ανομβρία, οι αποδόσεις ανήλθαν στα 250 κιλά κατά μέσο όρο. Το θετικό είναι ότι η ποιότητα των σιτηρών είναι καλή σε υαλώδη και ειδικό βάρος. Σχετικά με τις τιμές, γνωρίζουμε μόνο τα συμβολαιακά: 20 λεπτά για ζυθοποιία από την Amstel στο κριθάρι και 28 λεπτά στο σιτάρι». Στην επαρχία Φαρσάλων, τα χαμόγελα κυριαρχούν. Οι αρκετές βροχές που έπεσαν το προηγούμενο διάστημα βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό τόσο τα κριθάρια όσο και τα σιτάρια. Μια μέση στρεμματική απόδοση στα σιτηρά είναι στα 400 με 500 κιλά.

Από την άλλη, στον Αλμυρό Μαγνησίας, η κατάσταση δεν είναι τόσο ικανοποιητική. Σύμφωνα με τον αγρότη Κώστα Τόπα, «η ανομβρία που κυριάρχησε την άνοιξη, σε συνδυασμό με τις συνέπειες του Daniel, επηρέασαν αρκετά χωράφια, καθιστώντας τα μη παραγωγικά. Οι στρεμματικές αποδόσεις στα κριθάρια κυμαίνονται από 70 (!) έως 350 κιλά, στα πολύ καλά ποτιστικά. Προσωπικά, καλλιέργησα κριθάρι σε χωράφι που πέρυσι ήταν κηπευτικό και συγκόμισα προ ημερών 350 κιλά. Η αντίστοιχη απόδοση πέρυσι έφτασε τα 700 κιλά».

Όπως τονίζει ο ίδιος, στα σιτάρια, τα πρώτα αλώνια δείχνουν παραγωγές της τάξεως των 350-400 κιλών, πάντα στα ποτιστικά. «Σίγουρα παίζει ρόλο και το χωράφι. Όσοι καλλιέργησαν σιτηρά σε περσινά βαμβακοχώραφα, λόγω καλής λίπανσης είχαν καλές παραγωγές. Στα ξηρικά, που θα μπούμε σε λίγες μέρες να αλωνίσουμε, περιμένουμε μικρότερες αποδόσεις», επισημαίνει.

Στο ερώτημα της «ΥΧ» τι θα πράξουν οι συνάδελφοί του κτηνοτρόφοι, ο κ. Τόπας αναφέρει: «Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα προμηθευτούν, τώρα στα αλώνια, τα κριθάρια. Αντίστοιχα, αν ο αγρότης δεν έχει υποχρεώσεις και μπορεί να αποθηκεύσει θα το κάνει, αλλιώς θα πουλήσει τώρα». Να σημειωθεί ότι οι τιμές που ακούγονται για το κτηνοτροφικό κριθάρι είναι στα 15 με 17 λεπτά.