Κριθάρι – Βαμβάκι: Οι βροχές πήγαν πίσω τα αλώνια, με προβλήματα το βαμβάκι

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Μαρίας Αμπατζή

Προβλήματα έφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο άστατος καιρός στις μεγάλες καλλιέργειες, καθώς οι κατά τόπους δυνατές και επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, το χαλάζι και άλλα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να ανατρέπουν τον προγραμματισμό των παραγωγών. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, τα τερτίπια του καιρού κατέστησαν σε πολλές περιοχές απαγορευτική τη συγκομιδή του κριθαριού.

Στο βαμβάκι, καλλιεργητές σε Μακεδονία και Θράκη αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επανασπορές, ενώ σε αρκετά χωράφια στη Θεσσαλία, προβλήματα έχουν εμφανίσει τα φυτά. Όσο η συννεφιά παραμένει και οι βροχές επανεμφανίζονται, η ανησυχία εντείνεται για την εξέλιξη των καλλιεργειών, με το καλαμπόκι να ευνοείται πάντως εν αντιθέσει με τις παραπάνω καλλιέργειες.

Από εβδομάδα σε εβδομάδα τα αλώνια στο κριθάρι

Η αδυναμία των παραγωγών να μπουν στα χωράφια τους συνεχίζεται σε αρκετές περιοχές, με το κριθάρι να έχει βραχεί από τις νεροποντές, κάτι που το καθιστά ακατάλληλο για συγκομιδή. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός κριθαριού από τα Τρίκαλα, που συγκεντρώνει προϊόν για λογαριασμό μεγάλης ζυθοποιίας, Χρήστος Ντάλλας, «κάποιοι, παρά τις συστάσεις μας να μην μπουν στα χωράφια, μας έφεραν κριθάρια με υψηλό ποσοστό υγρασίας. Εμείς θέλουμε μέχρι 11%, το πολύ 12% υγρασία και μας ήρθαν κριθάρια με 13%-14%. Κάποια από αυτά πάνε για ζωοτροφή, κάποια άλλα τα γυρίσαμε πίσω. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι με τέτοιες καιρικές συνθήκες θα πρέπει να περιμένει. Οι αποδόσεις σε αυτούς που μπήκαν ήταν από 650 μέχρι 800 κιλά».

Για ακόμα μία εβδομάδα ανέβαλε τον αλωνισμό και ο παραγωγός από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, Νίκος Ουγιάρος. «Στο κριθάρι δεν μπήκαμε ούτε αυτή την εβδομάδα, λόγω των βροχών. Ως προς τις αποδόσεις τα κριθάρια φαίνονται καλά, αλλά αν δεν μπούμε στο χωράφι, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με συγκεκριμένους αριθμούς».

Στη Ροδόπη, ο γεωπόνος από τις Σάπες, Βαλάντης Μολλάς, θεωρεί ότι οι επαναλαμβανόμενες κατά τόπους ισχυρές βροχές δεν θα βλάψουν τα φυτά: «Το θετικό είναι ότι δεν κυριαρχούν υψηλές θερμοκρασίες, από εκεί και πέρα οριστικό συμπέρασμα θα βγάλουμε τις επόμενες ημέρες».

Προβλήματα και επανασπορές στο βαμβάκι

Πλήθος αγροτεμαχίων σε Μακεδονία και Θράκη χτυπήθηκαν από έντονες βροχές και άλλα καιρικά φαινόμενα και αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας προβλήματα στα φυτρώματα του βαμβακιού. Αρκετοί παραγωγοί από τη Θεσσαλονίκη αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επανασπορές, σύμφωνα με τον παραγωγό Βεργή Τσελέπη: «Ευτυχώς, εγώ δεν είχα πρόβλημα, όμως αρκετοί συνάδελφοι στη Χαλάστρα και σε άλλες περιοχές αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επανασπορά. Αυτό σημαίνει επιπλέον εργασία και πρόσθετο κόστος για την προετοιμασία του εδάφους, αλλά και τον καινούργιο σπόρο. Επιπλέον, κάποιος που θα κάνει επανασπορά επιλέγει φυτό με μικρότερο βιολογικό κύκλο, και ως εκ τούτου, παίρνει ένα ρίσκο για το τελικό προϊόν. Αυτήν τη στιγμή, σε πολλές περιοχές έχει συννεφιά και συνεχίζει να βρέχει. Τις πρώτες ημέρες της νέας σποράς υπάρχει κίνδυνος με τέτοιον καιρό να μη φυτρώσει το βαμβάκι. Μετά, η μόνη λύση που απομένει στον αγρότη είναι να βάλει καλαμπόκι».

Στη Ροδόπη, τα γυρίσματα του καιρού είναι μεγάλα και αρκετοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει τις επανασπορές, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Κυριαζής. «Πριν από 15 μέρες, μετά τις πρώτες βροχές, οι παραγωγοί ξεκίνησαν τις επανασπορές, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έπεσαν σε ορισμένες περιοχές. Επιπλέον, από την πολλή υγρασία είχαμε σηψιρριζία, προβλήματα με σκουλήκια όπως το καρά φατμέ, και αμμοβολή. Είχαμε να δούμε ανεμοθύελλα δέκα χρόνια και δυστυχώς προκάλεσε ξηρασία στο βαμβάκι». Ο κ. Ουγιάρος από την πλευρά του, ανέφερε ότι τα βαμβάκια του βράχηκαν, αλλά δεν θα προχωρήσει σε επανασπορά: «Λόγω των βροχών, ένα χωράφι με βαμβάκια πλημμύρισε και βγάζαμε το νερό με αντλίες. Σίγουρα δεν είναι μια θετική εξέλιξη για το προϊόν, αλλά έχουμε αρκετό καιρό μπροστά μας για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η καλλιέργεια».

Ο Γιώργος Βουβούσας, παραγωγός από τη Φαλάνη Λάρισας, δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με τις βροχές: «Στη δική μας περιοχή δεν είχαμε θέμα, οι βροχές είναι όπως λέμε “χατιρικές” και πιάνουν ορισμένες περιοχές. Από την άλλη προκαλούν ασθένειες και χρειάζονται αρκετοί ψεκασμοί σε βαμβάκια και δέντρα, όμως ευνοούν τα καλαμπόκια. Ως προς τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στο βαμβάκι, η αίσθησή μου είναι ότι δεν μειώθηκαν».

Από την πλευρά του, ο Αχιλλέας Κλέτσας, από την Καρδίτσα, μας μίλησε για προβλήματα από τον καιρό στην πλειονότητα των βαμβακοχώραφων: «Όλοι έχουμε προβλήματα αυτή την περίοδο με το βαμβάκι, λόγω των βροχών και της πτώσης της θερμοκρασίας. Υπάρχουν φυτά που ξεραίνονται και μαυρίζουν. Δεν κάνουμε επανασπορές, αλλά το βαμβάκι αργεί να αναπτυχθεί, “οψιμίζει” όπως λέμε, και αυτό δεν είναι καλό». Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος στην Καρδίτσα μπήκε περισσότερο βαμβάκι και αυτό τον ανησυχεί για πιθανή μείωση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020