Κριθάρι: Με προβλήματα οι πρώτοι αλωνισμοί

Επί ξηρού ακμής βρίσκεται η καλλιέργεια του κριθαριού, λίγες ημέρες πριν από τη συγκομιδή. Σε μία καλή χρονιά, ο καρπός αυτή την περίοδο θα είχε ωριμάσει φυσιολογικά και, λόγω του ξηροθερμικού κλίματος της χώρας μας, η ποιότητά του θα βρισκόταν σε πολύ καλά επίπεδα.

Στις πρωιμότερες περιοχές, όμως, λόγω των βροχοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών, η παραγωγή οψίμισε και η υπερβολική υγρασία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα δημιούργησε σύνθετα προβλήματα στις καλλιέργειες, όπως απώλεια βάρους, έντονες προσβολές, αλλά και εκτενή παρουσία ζιζανίων.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η υποβάθμιση του προϊόντος και κατ’ επέκταση η μείωση της τιμής. «Το πρόβλημά μας στην παρούσα περίοδο είναι να συλλέξουμε την παραγωγή και όχι να συζητάμε για τις τιμές, τη στιγμή που δεν ξέρουμε τι προϊόν θα έχουμε στα χέρια μας», αναφέρει με έντονο προβληματισμό ο Χρήστος Ντάλας, παραγωγός και έμπορος σιτηρών από την Καλαμπάκα. «Οι έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους έχουν πλαγιάσει τα κριθάρια και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της υποβάθμισης του προϊόντος σε μεγάλο ποσοστό», συμπληρώνει.

Για τον ίδιο, η εικόνα αυτή δεν έχει προηγούμενο στα 40 χρόνια που ο ίδιος ασχολείται με την καλλιέργεια του κριθαριού. «Είχαμε συνηθίσει αυτή την περίοδο το ξεκίνημα του θεριζοαλωνισμού των κριθαριών και μετά από λίγες εβδομάδες άρχιζε η συλλογή των σιτηρών.

Αυτό όμως που βιώνουμε φέτος δεν έχει προηγούμενο και θέτει προβληματισμούς για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, αν θα ξανασπείρουμε ή όχι. Το κόστος παραγωγής σε σύγκριση με άλλες χρονιές ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι παραγωγοί έχουν σημαντικές υποχρεώσεις να καλύψουν», καταλήγει.

Κίνδυνος από μυκητολογικές προσβολές

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Αχιλλέα Κατσικάρη, παραγωγού σιτηρών από τα Γεφύρια Καρδίτσας. «Αν και βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τον αλωνισμό, η εικόνα των χωραφιών μας είναι πολύ άσχημη. Τα φυτά έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, όμως οι υψηλές υγρασίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμα και την προσβολή των φυτών από ασθένειες».

Υποστηρίζει επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό των φυτών έχει πέσει, με αποτέλεσμα να αυξάνονται ο κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας του καρπού, αλλά και οι πιθανότητες σαπίσματος, κάτι το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τελική τιμή προϊόντος. «Αν δεν αλλάξει ο καιρός, ώστε να σταματήσουν οι βροχές και να ανέβουν οι θερμοκρασίες, η παραγωγή θα μείνει στα χωράφια», αναφέρει.

Δεσκάτη Γρεβενών, η άλλη όψη του νομίσματος

Για τα κριθάρια της Δεσκάτης, οι βροχές του Μαΐου ήταν ευεργετικές και συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη των φυτών. Όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Παπαευθυμίου, παραγωγός σιτηρών από το Δασοχώρι Δεσκάτης, η εικόνα για τα κριθάρια της περιοχής προς το παρόν είναι καλή.

Η περιοχή του είναι από τις οψιμότερες της χώρας. «Το μόνο πρόβλημά μας είναι τα ζιζάνια που έχουν εμφανιστεί στις καλλιέργειες και σίγουρα θα επηρεάσουν σε μεγάλο ποσοστό το τελικό αποτέλεσμα». Αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του στον τομέα των σιτηρών, ο κ. Παπαευθυμίου εκτιμά ότι «για την περιοχή, οι αποδόσεις στα ξερικά χωράφια θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο ποσοστό από το επόμενο διάστημα. Αν δεν καλυτερέψει ο καιρός ώστε το φυτό να εξελιχτεί ομαλά και να κλείσει ο κύκλος του, μπορεί να έχουμε τα ίδια προβλήματα με τις πρωιμότερες περιοχές», καταλήγει.

Για καλή εικόνα της παραγωγής κάνει λόγο και ο Δημήτρης Σούκιας, παραγωγός σιτηρών από το Αγροκήπιο Λάρισας. Εκτιμά ότι «η μέχρι τώρα πορεία των κριθαριών της περιοχής βρίσκεται σε καλό επίπεδο και, εντός των ημερών, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα ξεκινήσει ο αλωνισμός σε ορεινές περιοχές και σε άνυδρα εδάφη».

Για τα κριθάρια που βρίσκονται στα πεδινά, υποστήριξε ότι η παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 500 κιλά το στρέμμα, «όμως αυτά εμφανίζονται όψιμα και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα», εκτιμά.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι «οι συμβάσεις με εταιρείες ζυθοποιίας έχουν ελάχιστη τιμή στα 24 λεπτά το κιλό, για 400 κιλά παραγωγής το στρέμμα και για τα κτηνοτροφικά κριθάρια η τιμή θα κυμανθεί πάνω από 20 λεπτά το κιλό, αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από τις ποσότητες που θα υπάρχουν στην αγορά».