Κρήτη: Έβαλε η βροχή σημάδι…

Π.Ε. Ρεθύμνης: 48 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης από τη θεομηνία του Φεβρουαρίου
-Διαφήμιση-

Οι τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις του Απρίλη που έπληξαν την Κρήτη δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις υποδομές και στους κατοίκους. Η κακοκαιρία είχε σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, να προκληθούν τεράστιες ζημιές σε κτηριακές εγκαταστάσεις και στο οδικό δίκτυο, ενώ από τη θεομηνία δεν γλίτωσαν ούτε οι αγροτικές υποδομές και οι καλλιέργειες.

Περιγράφοντας την κατάσταση στο ypaithros.gr, ο Μανώλης Παπαϊωάννου, γεωπόνος από τον Μακρύ Γιαλό Λασιθίου, αναφέρει: «Τα νερά δεν ήταν διαχειρίσιμα. Είχαμε περίπτωση όπου το νερό ξήλωσε θερμοκήπιο και το μετέφερε στη θάλασσα. Ξεριζώθηκαν μέχρι και λιόδεντρα και αμπέλια. Το τοπίο έχει αλλάξει».

Το νερό έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό των θερμοκηπίων, απειλώντας την παραγωγή, καθώς τα φυτά ήταν φορτωμένα. Τις επόμενες ημέρες, όταν θα υποχωρήσουν τα νερά, οι παραγωγοί θα μπορούν να έχουν μία εκτίμηση για το μέγεθος των ζημιών, όπου απευχόμαστε να είναι μεγάλο.

Το ευτύχημα ήταν ότι δεν θρηνήθηκαν ανθρώπινες ζωές και το κύριο βάρος σε αυτή την περίπτωση έπεσε στην Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ, όπου απεγκλώβισαν 18 πολίτες. Οι τοπικές αρχές κάνουν έκκληση στους κατοίκους να μη μετακινούνται από τις κατοικίες τους, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.