Αυτό το άρθρο είναι 95 μηνών

Κρήτη: Μετά τον λαγοκέφαλο εμφανίστηκε και το λεοντόψαρο

26.07.2016
1' διάβασμα
kriti-meta-ton-lagokefalo-emfanistike-kai-to-leontopsaro-43617

Την πρώτη του εμφάνιση στην Κρήτη έκανε το λεγόμενο λεοντόψαρο, λεσεψιανός μετανάστης και αυτός που μέσω της διώρυγας του Σουέζ έφτασε όπως και ο λαγοκέφαλος στην Κρήτη.

Το πρώτο ψάρι εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή στο Μακρύ Γιαλό του Νομού Λασιθίου από ψαρά που το βρήκε στα δίχτυα του. Η ενημέρωση εδώ και μήνες από το ΕΛΚΕΘΕ ωστόσο σχετικά με αυτή την πιθανότητα, βοήθησε, οπότε ο επαγγελματίας αλιέας Χαρίλαος Φραγκάκης, προσπάθησε να το κρατήσει ζωντανό και ενημέρωσε επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ που το έχουν ζωντανό  σε φάση καραντίνας, προκειμένου να εντοπίσουν αν μεταφέρει κάποια μόλυνση.

Πρόκειται για ένα ψάρι που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις δράκαινες και τις σκορπίνες, που φέρει δηλητηριώδη αγκάθια στη ράχη και τα πτερύγιά του και καθίσταται όπως τόνισε  ο βιολόγος του Cretaquarium κ. Γιώργος Βαρδάνης, επικίνδυνο για τους αλιείς που εάν τρυπηθούν δίχως να γνωρίσουν το ψάρι και προσεχτικά να απομακρύνουν τα αγκάθια, μπορεί από το να πονέσουν πολύ, μέχρι να παραλύουν ή ακόμη χειρότερα να χάσουν τη ζωή τους.

Το θέμα έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλη αναστάτωση στους κύκλους των επαγγελματιών αλιέων που εκτός από το μεγάλο βραχνά που δεν είναι άλλος από το λαγοκέφαλο, πλέον αγχώνονται και για το λεοντόψαρο και τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει, καθώς και αυτό ανήκει στην κατηγορία των ψαριών που τρέφεται από άλλα ψάρια, οπότε κινδυνεύουν άμεσα οι ψαριές τους.

ΓΡΑΦΕΙ: