Κρητικό τυρί: Ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία με προοπτικές

Στηρίζει την προσπάθεια η πολιτεία

ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΥΡΙ Ανοίγει ο δρόμος στη νέα επιχειρηματικότητα για συνεργασία με προοπτικές

Το πρώτο καθοριστικό βήμα για τη σύσταση και τη λειτουργία Δικτύου (Cluster) Κρητικού Τυριού έγινε στην Κρήτη, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, παρουσία του γ.γ. Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Α. Παπαδεράκη. «Η προσπάθεια που γίνεται είναι στην καρδιά αυτού που χρειάζεται η επιχειρηματική βάση της χώρας.

Στις συνέργειες, δηλαδή, και στη δημιουργία δικτύων με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες, καθώς έτσι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε νέα επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσει τη χώρα μας στην ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Παπαδεράκης. Η εταιρεία δεν θα ασκεί δραστηριότητες παραγωγής, μεταποίησης ή εμπορίας τυριού, αλλά θα αναπτύσσει πρωτοβουλίες, που θα συμβάλλουν στην τόνωση της ταυτότητας και της αναγνωρισιμότητας του κρητικού τυριού.

Η διαδικασία εγγραφής στο Δίκτυο Κρητικού Τυριού παραμένει ανοιχτή για φυσικά ή νομικά πρόσωπα και ολοκληρώνεται με την έγκριση της σχετικής αίτησης από τη Γενική Συνέλευση, ενώ στόχος της προσπάθειας είναι να πραγματοποιηθούν δράσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε τυροκομικές μονάδες της Κρήτης να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε νέες αγορές, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μανώλη Αλιφιεράκη να δηλώνει ότι «η προσπάθεια είναι πρώτης προτεραιότητας. Το προϊόν πρέπει να πάρει τη θέση που του αξίζει, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα προϊόν που έχει αδικηθεί».

kritiko-tiri-anoigei-o-dromos-gia-sinergasia-me-prooptikes-2

Την ικανοποίησή του από τη δράση εξέφρασε και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέξανδρος Στεφανάκης. «Τα κρητικά τυροκομικά προϊόντα είναι εξαιρετικά, έχουν ταυτότητα και ιστορία και πρέπει να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει». Ενεργό ρόλο επιχειρείται να έχουν και τα τεχνολογικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού. «Είναι εφικτό να διαδραματίσουν έναν υποστηρικτικό ρόλο όλα τα ιδρύματα. Η Κρήτη, άλλωστε, παράγει το ¼ των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας και η ανάγκη ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών επιβάλλεται», τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, Γιώργος Φραγκιαδάκης.

Το ελπιδοφόρο αυτό σχέδιο έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, εξήγησε ότι «πρόκειται για μια διαδικασία δύσκολη και επίπονη, που όσοι συμμετέχουν πρέπει να έχουν επιμονή και υπομονή. Να μπορούν να συνεννοούνται και να μην υπάρχουν ”χτυπήματα κάτω από τη μέση”. Η έννοια του clustering -της δικτύωσης, δηλαδή- είναι μεγάλη υπόθεση να πάρει σάρκα και οστά μέσα και από την αλλαγή ανθρώπινων συμπεριφορών».