Κροατία: Οι πυρκαγιές αναδεικνύουν τη σημασία της ασφάλισης των καλλιεργειών

Περίπου 71% περισσότερες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει φέτος στη χώρα σε σχέση με το 2021

Καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται σε περιοχές της Ευρώπης, με ακόμη και τις πιο ψυχρές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, να έχουν βρεθεί φέτος το καλοκαίρι στο έλεος τέτοιων σφοδρών φαινομένων, η Κροατία δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της χώρας Slavko Tucakovic στο τοπικό HTV 4, οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Κροατία το 2022 είναι περίπου 71% περισσότερες σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ένας από τους φετινούς πληγέντες της πύρινης λαίλαπας είναι και ο 50χρονος Josip Kulas, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του κατέχει έναν ελαιώνα 2.500 δέντρων κοντά στη βόρεια πόλη Polaca της Δαλματίας. Πριν σβήσει, η φωτιά κατέστρεψε το 15% της εκμετάλλευσης, η οποία παράγει και εμπορεύεται ελαιόλαδο υπό την εταιρική επωνυμία OPG Kulas. Ευτυχώς, οι καρποί και τα δέντρα ήταν ασφαλισμένα, έτσι ένα σημαντικό μέρος της απώλειας –η οποία υπολογίζεται σε πάνω από 13.370 ευρώ– θα καλυφθεί από αποζημίωση.

Είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που η οικογένεια ασφαλίζει τον ελαιώνα της, χρησιμοποιώντας επιδοτήσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Μέτρο 17) που χορηγούνται από το υπουργείο Γεωργίας της Κροατίας για την ασφάλιση του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου. «Στην περίπτωσή μας, το ετήσιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο κοστίζει 4.866 ευρώ. Από αυτά, η εταιρεία μας καταβάλλει τα 1.337 ευρώ ή το 30% και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας συμπληρώνει τα άλλα 3.406 ευρώ ή το 70%», εξηγεί ο Kulas σε συνέντευξη στους Olive Oil Times, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η επιδοτούμενη από την κυβέρνηση ασφάλιση για τους μικρούς αγρότες. Ο ίδιος συνιστά ανεπιφύλακτα στους τελευταίους να ασφαλίζουν τις καλλιέργειες και τις αγροτικές υποδομές τους. Αφού οι ειδικοί καθορίσουν το συνολικό ύψος της ζημιάς, ο Kulas και η οικογένειά του θα ξεκινήσουν την αποκατάσταση του καμένου ελαιώνα. Θα αφαιρέσουν όλα τα κατεστραμμένα μέρη των δέντρων, ξεκινώντας από τα φύλλα, τα κλαδιά και προχωρώντας στον κορμό και τις ρίζες, ανάλογα με τον βαθμό της ζημιάς. Στην περίπτωση των δέντρων που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημιά, θα αφαιρέσουν ολόκληρο το δέντρο και θα φυτέψουν νέα ελαιόδεντρα.