Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας βοοειδών στην Αργιθέα Καρδίτσας

Διευκρινήσεις της Π.Ε.Κ.Δ.Υ. για τις παράνομες σφαγές ασθενών βοοειδών στην Πολωνία
-Διαφήμιση-

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους του Νομού ότι στις 11 Αυγούστου επιβεβαιώθηκε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, εστία θετική στην Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση σε περιοχή του Δήμου Αργιθέας.

Στο Νομό Καρδίτσας από τις 12 Αυγούστου, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 10956/11-08-2017 Απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας λαμβάνονται μέτρα κατά της Οζώδους Δερματίτιδας, τα οποία είναι τα εξής:

  1. Απαγορεύεται η έξοδος βοοειδών και αιχμάλωτων άγριων μηρυκαστικών από το Νομό Καρδίτσας για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, εκτροφή, πάχυνση, αναπαραγωγή και θερινή βόσκηση).
  2. Απαγορεύεται η είσοδος βοοειδών και αιχμάλωτων άγριων μηρυκαστικών στο Νομό μας για σφαγή, εκτροφή, πάχυνση, αναπαραγωγή και θερινή βόσκηση.
  3. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες των παραπάνω ζώων σε όλο το Νομό για εκτροφή, πάχυνση και αναπαραγωγή.
  4. Απαγορεύεται η έξοδος από το Νομό μη εδώδιμων προϊόντων των ευαίσθητων ειδών, καθώς και ειδών χορτονομής.
  5. Η σφαγή βοοειδών και αιχμαλώτων μηρυκαστικών επιτρέπεται, μετά από άδεια της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής, σε οποιοδήποτε σφαγείο εντός του Νομού Καρδίτσας.

Γύρω από τη μολυσμένη εκμετάλλευση ορίζεται, με κέντρο την εστία, ζώνη προστασίας με ακτίνα 3 χιλιομέτρων και ζώνη επιτήρησης με ακτίνα 25 χιλιομέτρων. Η ζώνη επιτήρησης εισέρχεται στο έδαφος των όμορων Νομών Τρικάλων, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.

Όλα τα βοοειδή της μολυσμένης εκμετάλλευσης θα θανατωθούν και θα καταστραφούν άμεσα, σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό όλων των ανεμβολίαστων βοοειδών του Νομού μας.
Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν στο στάβλο τους ανεμβολίαστα, κατά της Οζώδους Δερματίτιδας, βοοειδή να επικοινωνήσουν με το Κτηνιατρικό Γραφείο της περιοχής τους προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό των ζώων τους.

Τέλος η Υπηρεσία μας διαβεβαιώνει τους πολίτες και τους καταναλωτές του Νομού ότι το νόσημα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση βόειου κρέατος.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298 και

Μουζακίου τηλ. 24450-41267

 

-Διαφήμιση-