Κρούσματα κορωνοϊού σε συσκευαστήριο ακτινιδίων στη Γουριά Μεσολογγίου

Ανησυχία στην τοπική κοινωνία

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην τοπική κοινωνία της Γουριάς Μεσολογγίου, μετά τη γνωστοποίηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στο συσκευαστήριο ακτινιδίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης στην περιοχή.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που προβληματίζει εντόνως, δεδομένου ότι στο συσκευαστήριο απασχολούνται ως εποχικοί εργάτες δεκάδες άτομα, από διάφορες περιοχές του νομού, αλλά και από τις συνεχείς επισημάνσεις των ειδικών ότι οι κλειστοί χώροι εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Το γεγονός μάλιστα ότι το συσκευαστήριο δεν σταμάτησε τη λειτουργία του παρά μόνο για την απολύμανση των χώρων του, λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας και της εξαγωγικής δραστηριότητας, αλλά και της ευπάθειας του προϊόντος, προκαλεί επιπλέον ανησυχία για το αν τελικά τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Αιτωλοακαρνανίας –η οποία ωστόσο έχει ρόλο επικουρικό, καθώς καθ’ ύλην αρμόδιοι είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΕΟΔΥ–, πρόκειται για οκτώ άτομα, τα οποία νόσησαν πριν από περίπου δέκα ημέρες και τα οποία τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο ΕΟΔΥ.

Η ΔΑΟΚ ενημερώθηκε για τα κρούσματα κατά τη διάρκεια του τυπικού ποιοτικού ελέγχου των ακτινιδίων, που διενεργείται κάθε χρόνο κατά την περίοδο εξαγωγής τους. Όπως έγινε γνωστό, ο συνεταιρισμός αντικατέστησε τα άτομα που νόσησαν με άλλους εργαζόμενους και συνέχισε κανονικά τη λειτουργία του. Αρκεί να επισημάνουμε ότι και άλλοι συνεταιρισμοί στη χώρα, που αντιμετώπισαν αντίστοιχα προβλήματα με εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού, ανέστειλαν για λίγες ημέρες για προληπτικούς λόγους τη λειτουργία των εγκαταστάσεών τους, δίδοντας προτεραιότητα στη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των παραγωγών.

«Ανησυχούμε, γιατί στο χωριό μας μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα κρούσμα. Τρεις από τους εργαζόμενους που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό ζουν εδώ, έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά όσο και να το κάνουμε η αγωνία μας είναι μεγάλη», αναφέρει στην «ΥΧ» κάτοικος της Γουριάς και προσθέτει πως τον φόβο τους ενισχύει το γεγονός ότι τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλους και πως μπορεί να κάνουν μέρες για να παρουσιαστούν.

Σε ανακοίνωσή του, πάντως, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης κάνει λόγο για επίμονη συκοφαντία, αναφέροντας πως βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έχοντας ως μέγιστη προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων του και την αποτροπή διασποράς της νόσου. Ωστόσο, δεν προχώρησε σε περαιτέρω ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων, επικαλούμενος ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ιατρικού περιεχομένου, ενώ καταφέρθηκε εναντίον δημοσιογράφων του τοπικού Τύπου που ανέδειξαν το θέμα, κάνοντας λόγο για «αποκυήματα εισαγγελικοδημοσιογραφικής φαντασίας».