Ξανανοίγει τη συζήτηση για την ΚΑΠ ο Boϊτσεχόφσκι

-Διαφήμιση-

Ολοκληρώθηκε στις 18.30 ώρα Ελλάδος η ακρόαση του προτεινόμενου Επιτρόπου Γεωργίας, Πολωνού Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στο Ευρωκοινοβούλιο χωρίς να πείσει ιδιαίτερα και προκαλώντας, μάλλον αρνητικές εντυπώσεις. Η εν λόγω διαπίστωση απορρέει από το γεγονός ότι σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα ο κ. Βοϊτσεχόφσκι απαντούσε στερεότυπα με φράσεις όπως «είμαι ανοιχτός σε προτάσεις», κάτι που σχολιάσθηκε αρνητικά από αρκετούς Ευρωβουλευτές. Οι τελευταίοι μάλιστα ακούστηκαν συχνά να αναφέρουν κατά τη διαδικασία της ακρόασης ότι δεν απαντήθηκε η ερώτηση που έθεσαν.

Αξίζει να αναφερθούν ορισμένες απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος Επίτροπος Γεωργίας σε κρίσιμα ερωτήματα που του ετέθησαν:

  • Δεν τον ενδιαφέρει τόσο η ΚΑΠ όσο η μακροπρόσθεσμη προοπτική της Γεωργίας
  • Η υφιστάμενη πρόταση Χόγκαν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ «δεν είναι βίβλος αλλά αποτελεί καλή βάση για συζήτηση ενώ δεν πρέπει να αποκλεισθούν νέες ιδέες». Να σημειωθεί ότι ο Πολωνός δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε θέματα της ΚΑΠ όπως π.χ. η εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων
  • Για το ζήτημα της μείωσης της χρήσης των φυτοφαρμάκων (που του έθεσε ως στόχο και η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Ντερ Λάιεν) ο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι απάντησε ότι δεν έχει κάποιο σχέδιο για τη μείωσή τους.
  • Δεν ενοχλείται από την ανάθεση μέρους των αρμοδιοτήτων του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Γεωργίας σε άλλους Επιτρόπους, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της μεταφοράς των εθνικών αγροτικών ενισχύσεων στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού με το επιχείρημα ότι: «Θα έχω αρκετή δουλειά».

Τέλος, για την πολύκροτη υπόθεση όπου ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι καταχράστηκε κονδύλια της ΕΕ για ταξίδια και έξοδα που δεν πραγματοποίησε και τελικά επέστρεψε, ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη στο συνεργαζόμενο ταξιδιωτικό πρακτορείο.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 4/10

-Διαφήμιση-