Ξεκίνημα με αξιώσεις στα 28-30 λεπτά για το ρύζι

Με μικρότερες αποδόσεις στις μεγάλες ποικιλίες των μεσόσπερμων και μακρύσπερμων τύπων ρυζιού και τις πρώτες τιμές στο αλώνι υψηλότερα από όλα τα τελευταία χρόνια μπήκαν στους ορυζώνες οι καλλιεργητές.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης, ο αλωνισμός ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου και, ήδη, έχει συγκομιστεί περισσότερη από τη μισή παραγωγή. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι μειωμένες κατά 80 κιλά, σε μέσα επίπεδα, σε σύγκριση με πέρσι, σε όλες τις ποικιλίες, ήτοι κατά 16.000 τόνους περίπου στο σύνολο των 200.000 τόνων που παράγει η περιοχή, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουιμτζής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ισχυρή βροχόπτωση μέσα στην περίοδο της γονιμοποίησης, στις 5 Αυγούστου, μείωσε τις αποδόσεις στα 850-900 κιλά ανά στρέμμα.

Εμπορικά, η αφετηρία φέτος ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών, καθώς οι πρώτες τιμές διαμορφώθηκαν στα 28 λεπτά για τα Ronaldo και στα 30 λεπτά για τα Indica, όπως είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού για τις πρώτες ποσότητες που εμπορεύτηκε. «Είναι μια πολύ καλή εκκίνηση, που δημιουργεί προηγούμενο για όποιον θελήσει να αγοράσει από εδώ και πέρα. Ουσιαστικά, εδραιώσαμε μια πολύ καλή αφετηρία. Κάναμε όχι απλώς ένα σκαλοπάτι, αλλά ένα… πλατύσκαλο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη μεριά, ήδη παραλαμβάνουν και ορυζόμυλοι με ανοιχτή τιμή από παραγωγούς, οι οποίοι είτε είναι εκτός συνεταιρισμού και δεν έχουν δυνατότητα αποθήκευσης, είτε έχουν ανάγκη από ρευστότητα.

Τα αποθέματα των 15.000 τόνων σε καμία περίπτωση δεν προβληματίζουν τους συνεταιριστές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι, συνυπολογίζοντας το έλλειμμα που προέρχεται από τις μικρότερες αποδόσεις φέτος, ουσιαστικά οι διαθέσιμες ποσότητες κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα.

Μειωμένες αποδόσεις και για το Μεσολόγγι

Οι ορυζοκαλλιεργητές στο Μεσολόγγι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συγκομιδή, καθώς το πλάγιασμα των φυτών μετά τη θεομηνία «Ιανός» δημιουργεί καθυστερήσεις στη διαδικασία και, άρα, αυξημένο κόστος, ενώ κάποια φυτά που έχουν πέσει στο έδαφος δεν μπορούν να συγκομιστούν καθόλου, πράγμα το οποίο σημαίνει απώλειες της τάξης του 10%. «Αντί για 800-850 κιλά, φέτος είναι 750 κιλά/στρέμμα.

Οι παρατεταμένες ζέστες και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στον Αύγουστο αφυδάτωσαν ένα μέρος των φυτών και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του καρπού και να μείνει κούφιος. Επιπλέον, σε αυτό έχουμε ένα ακόμη 10% περίπου από το πλάγιασμα μετά την κακοκαιρία Ιανός», εξήγησε ο πρόεδρος του Β’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου, Σταύρος Πάσιος.

Αυξημένα στρέμματα κατά 10%-15% διέθεσαν φέτος οι καλλιεργητές στο ρύζι στο Μεσολόγγι, με το 80% σε μεσόσπερμες ποικιλίες, κυρίως Ronaldo, το 15% Καρολίνες και μόλις 5% Indica.