Ξεκίνησαν οι πρώιμες φυτεύσεις για το πεπόνι

Με τα πρώιμα υπό κάλυψη πεπόνια ξεκινούν αυτές τις μέρες οι πρώτες φυτεύσεις σε Τρίκαλα και Λάρισα και ολοκληρώνονται στις αρχές Μαΐου με τα υπαίθρια (χωρίς κάλυψη). Η εικόνα σε σχέση με τα στρέμματα που θα μπουν φέτος δεν είναι ακόμη καθαρή και διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, κοινή ομολογία φαίνεται πως είναι ότι δεν θα υπάρξει μείωση, ενώ ορισμένοι καταγράφουν ελαφρώς αυξητική τάση.

Χαρακτηριστικά, ο γεωπόνος Ευάγγελος Γαλάνης από τα Τρίκαλα διακρίνει πως οι μεγαλύτεροι καλλιεργητές, βλέποντας ότι κάποιοι μικροί φεύγουν από την αγορά, καλύπτουν το κενό αυτό αυξάνοντας τα στρέμματα που διαθέτουν οι ίδιοι για πεπόνι. Η περσινή χρονιά, που πάντα έως έναν βαθμό επηρεάζει τις επιλογές των παραγωγών για την επόμενη, σε γενικές γραμμές χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο «όχι άσχημη, εάν εξαιρέσουμε τα επιβαρυμένα χωράφια που είχαν κάποια σαπίσματα, με τιμές γενικά καλές, ωστόσο οι παραγωγές τα τελευταία χρόνια είναι χαμηλές λόγω της κλιματικής αλλαγής και των δυσάρεστων εκπλήξεων άκαιρων φαινομένων». Κυρίαρχα στις επιλογές των καλλιεργητών διατηρούνται τα πεπόνια τύπου Galia σε συντριπτικό ποσοστό, της τάξης του 80%, και με ένα 20% ακολουθούν τα τύπου ανανά.

Μονόδρομος η επιστροφή στην καλλιέργεια

Χωρίς σημαντικές αποκλίσεις, με ελαφρώς αυξητική τάση βλέπει τα στρέμματα φέτος ο γεωπόνος Κώστας Τσιτούρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία και το κλείσιμο άλλων δραστηριοτήτων στις οποίες είχαν καταφύγει καλλιεργητές, κυρίως στο εμπόριο, τώρα οδηγεί κάποιους στην επιστροφή στην καλλιέργεια ως μονόδρομο για κάποιο εισόδημα. «Η μέση καλλιέργεια στα Τρίκαλα είναι 10-15 στρέμματα, σε αντίθεση με το Μακρυχώρι στη Λάρισα, όπου καλλιεργούν μεγαλύτερες εκτάσεις». «Η αναζήτηση κάποιου καλοκαιρινού εισοδήματος που δεν μπορούν να βρουν από άλλες καλλιέργειες είναι το κίνητρο για να διατηρούνται τα στρέμματα στο πεπόνι», μας είπε ο Νίκος Μεσδανίτης. Όπως σημείωσε, τα πρώιμα υπό κάλυψη αποτελούν πάνω από το 70% του συνόλου, καθώς η πρωιμότητα είναι ο στόχος, αυτά έχουν καλύτερη εμπορία και τιμές.

Το προηγούμενο Σάββατο ξεκίνησε να φυτεύει ο παραγωγός, από το Μακρυχώρι Λάρισας, ο οποίος καλλιεργεί 150 στρέμματα με πεπόνι. Ο έμπειρος καλλιεργητής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον προβληματισμό που προκαλεί τα τελευταία χρόνια το εναέριο φουζάριο, το οποίο σαπίζει τον καρπό, με αποτέλεσμα κάποιοι παραγωγοί να μεταθέτουν κάποιες μέρες πιο πίσω τις φυτεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ανέτρεψε τον αρχικό προγραμματισμό του για φυτεύσεις σε τρεις σκάλες των 50 στρεμμάτων, και τώρα, όπως μας είπε, «επειδή φοβάμαι το φουζάριο έβαλα 20 στρέμματα πολύ πρώιμα. Οι άλλες σκάλες θα μπουν 10-15 Απριλίου στο χωράφι, λίγο πιο πίσω δηλαδή χρονικά».