Ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις των επιτροπών για τις ποινές στην υπόθεση φέτας

Πρωτοβουλίες της Φ. Αραμπατζή για την αποτροπή φαινομένων νοθείας και ελληνοποιήσεων

Την Πέμπτη 27 Μαΐου, συνεδρίασε η πρωτοβάθμια επιτροπή του ΥΠΑΑΤ, με κεντρικό θέμα την επιβολή κυρώσεων στην υπό εξέταση υπόθεση για νοθεία τυριού που πωλείτο στο εξωτερικό ως φέτα ΠΟΠ και ευρέθη να περιέχει αγελαδινό γάλα. Η συνεδρίαση αφορούσε το ζήτημα της παραβίασης του ΠΟΠ από την ελεγχόμενη ελληνική επιχείρηση, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι σε πρώτο βαθμό, για το ζήτημα του ισοζυγίου γάλακτος.

Όπως διευκρίνισε στην εφημερίδα μας ανώτατη κυβερνητική πηγή, οι αποφάσεις που θα προκύψουν από τις συνεδριάσεις (και οι πιθανές κυρώσεις) θα εφαρμοστούν χωρίς να χρειάζεται να παρέμβει μέλος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, καθώς στο πλαίσιο του «Επιτελικού Κράτους», της διαδικασίας προΐσταται η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου στις αρχές Μαΐου, όπου και αναφέρονταν στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πόρισμά του, ο ΕΛΓΟ έκανε λόγο για πάνω από 420 τόνους τυριού εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ.

Τις ανωτέρω διαδικασίες παρακολουθεί συστηματικά και με ιδιαίτερη ευαισθησία η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, αρμόδια για θέματα κτηνοτροφίας, η οποία έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου, κατά το οποίο εξετάζονται τέτοια ζητήματα και αποδίδονται, όπου τεκμηριώνονται, κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, η κα Αραμπατζή ανέλαβε πρωτοβουλία προς δύο κατευθύνσεις:

Πρώτον, να ξεκαθαρίσει το «στοκ» των παλιών υποθέσεων. Ζήτησε από την πρόεδρο της ανωτέρω επιτροπής του ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, απηύθυνε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να αποσαφηνιστούν ζητήματα που άπτονται της εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων και, συγκεκριμένα, αν προβλέπεται παραγραφή υποθέσεων, αν μπορεί να προηγηθεί η εξέταση από την Επιτροπή των σοβαρότερων υποθέσεων και αν μπορεί να υπάρξει ομαδοποίηση των υποθέσεων, με βάση το είδος της παράβασης, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός εξέτασής τους.

Δεύτερον, ζήτησε να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την επιτροπή, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου μεταξύ της διαπίστωσης της παράβασης και της επιβολής κυρώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει την αναμόρφωση της σύνθεσης της επιτροπής, με πληροφορίες να αναφέρουν ως εξεταζόμενη τη συμμετοχή ακαδημαϊκού ή δικαστικού λειτουργού και τον προσδιορισμό ρητού χρονοδιαγράμματος, εντός του οποίου θα έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις.