Ξεκίνησε η δίκη στην Βουλγαρία για την υπόθεση δωροδοκίας με αντικείμενο αγροτικές επιδοτήσεις της ΚΑΠ

Ξεκίνησε στη Βουλγαρία η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση δωροδοκίας, με κατηγορούμενο έναν γενικό εμπειρογνώμονα που εργάζεται για το Βουλγαρικό Κρατικό Ταμείο Γεωργίας (SFA). Η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται στο Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο στη Σόφια, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).

Ο κατηγορούμενος της υπόθεσης, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021 και κατονομάζεται με τα αρχικά Τ. Ντ., δωροδοκήθηκε από τον Ι. Γκ., αγρότη και ιδιοκτήτη γεωργικής επιχείρησης.

Ο Ι. Γκ. είχε υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση βάσει των προγραμμάτων και μέτρων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ 2014-2020, του οποίου η διαχειριστική αρχή στη Βουλγαρία είναι το SFA. Σύμφωνα με τις διαδικασίες του SFA, ο Ι. Γκ. επρόκειτο να λάβει τις επιδοτήσεις του τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Ι. Γκ. και ο Τ. Ντ. συναντήθηκαν και ο κατηγορούμενος εξήγησε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ι. Γκ., επηρεάζοντας τους συναδέλφους του, ώστε να εγκρίνουν ταχύτερα την καταβολή των επιδοτήσεων, εάν ο Ι. Γκ. του κατέβαλλε 5.000 λέβα (2.558 ευρώ).

Μόλις ο Ι. Γκ. προέβη στη δωροδοκία, έλαβε συνολικά σχεδόν 600.000 λέβα (306.790 ευρώ) στο πλαίσιο των διάφορων προγραμμάτων και μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ 2014-2020 μέσω του SFA. Ωστόσο, οι δοσοληψίες δεν σταμάτησαν, με τον ίδιο να προχωρά εκ νέου σε δωροδοκία ύψους 5.000 λέβα μερικούς μήνες μετά, προκειμένου να μη γίνουν περαιτέρω έρευνες αναφορικά με τις επιδοτήσεις του, ή εάν τελικά αυτές διεξάγονταν, το πόρισμά τους να ήταν θετικό για αυτόν.

Η δωροδοκία είναι ποινικό αδίκημα στη Βουλγαρία και τιμωρείται με φυλάκιση έως έξι χρόνια και πρόστιμο έως 5.000 λέβα. Η δικαστική απόφαση για την υπόθεση αναμένεται τους ερχόμενους μήνες, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.