Λεμόνι: Ξεκίνησε δυνατά, αλλά έχασε έδαφος

Λεμόνι: Ξεκίνησε δυνατά, αλλά έχασε έδαφος
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Το κύμα των αθρόων εισαγωγών του Ιουνίου – Αυγούστου φαίνεται ότι δεν επιτρέπει να σηκώσει… κεφάλι το ελληνικό λεμόνι. Αν και φέτος εκτιμάται ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 30%, η τιμή στον παραγωγό κυμαίνεται αυτές τις μέρες στα 60 λεπτά, πέφτοντας από το 1 ευρώ που ξεκίνησε πριν από λίγες βδομάδες σε Αίγιο και Κιάτο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με συνεταιριστές γνώστες της αγοράς, οι μεγάλες ποσότητες εισαγωγών ελλοχεύουν τον κίνδυνο να συμπαρασύρουν ακόμη περισσότερο την τιμή του ελληνικού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρσι, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κιάτου Τραγάνας, Χρήστος Γεώργας, στις 5 Οκτώβρη είχαν «κόψει» λεμόνια με 80 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος, τέλος Σεπτέμβρη, η τιμή είναι στα 60 λεπτά. Η μικρή παραγωγή αποτυπώνεται και στα νούμερα που διακινεί ο συνεταιρισμός: Πέρσι διακινήθηκαν 650 – 700 τόνοι, ενώ φέτος εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τους 400.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣ Αιγιαλείας, Βασίλη Καρέλη, η φετινή παραγωγή σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τους 45.000 τόνους (πέρσι ήταν 60.000 τόνοι). «Η παραγωγή του ελληνικού λεμονιού καλύπτει τις ανάγκες της χώρας», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι τους επόμενους μήνες, που θα είναι στο φουλ η παραγωγή, η τιμή δεν πρέπει να πέσει κάτω των 35 λεπτών, γιατί αλλιώς δεν θα καλύπτεται το κόστος παραγωγής των 30-32 λεπτών.

-Διαφήμιση-