Ξεκίνησε η συλλογή καπνού – στην ποιότητα στοχεύουν οι παραγωγοί

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Θετικά φαίνεται ότι εξελίσσεται η καλλιέργεια του καπνού σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, αφήνοντας πίσω την πικρή εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς. Ο καιρός, όμως, δεν «υπογράφει συμβόλαια» με τους παραγωγούς και μία δυνατή χαλαζόπτωση δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας.

Στον τομέα της εμπορίας, ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών έχει προχωρήσει στη συμβολαιακή καλλιέργεια, ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτόν και την πώληση της παραγωγής. Το μεγάλο πρόβλημα της ίωσης του καπνού, που εμφανίστηκε πέρσι στη Θράκη, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων και την ποιοτική υποβάθμιση σε χιλιάδες στρέμματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης της ίωσης στις καλλιεργούμενες εκτάσεις καπνού, λόγω και των αυξημένων μέτρων προστασίας, δείχνει στην παρούσα περίοδο να ξεπερνιέται.

ΘΡΑΚΗ

Το βλέμμα στον καιρό

Καλό κλίμα επικρατεί στις τάξεις των καπνοπαραγωγών της Θράκης, καθώς η καλλιέργεια προχωράει ομαλά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, ο οποίος εξηγεί στην «ΥΧ» ότι τόσο τα στελέχη του συνεταιρισμού όσο και των εταιρειών βρίσκονται στα χωράφια.

Η μεταφύτευση από τα σπορεία στα χωράφια έγινε σε ποσοστό 99% και εξελίχθηκε ομαλά, ενθαρρύνοντας τους Θρακιώτες καλλιεργητές του Μπασμά, που βρέθηκαν πέρυσι αντιμέτωποι με τη νεκρωτική ίωση του καπνού. Αποτέλεσμα αυτής ήταν η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 4.000 στρέμματα, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 53.000 στρέμματα.

Ο κ. Χουσεΐν αναφέρει ότι οι παραγωγοί επέλεξαν εταιρείες και τα συμβόλαια υπογράφτηκαν τον Μάιο, αλλά οι τιμές θα κλειδώσουν οριστικά ανάλογα με την ποιότητα. Ο ίδιος ελπίζει να βοηθήσει ο καιρός για να έχουν μια καλή παραγωγή και να ισοφαρίσουν τις περσινές απώλειες. «Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, που θα φανεί η ποιότητα, περιμένουμε». Με μέσο όρο τα 5,50 ευρώ, οι παραγωγοί θα είναι ικανοποιημένοι.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Απογοήτευση από τον καιρό, αγανάκτηση για τα de minimis

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας λόγω του αποκλεισμού τους από το πρόγραμμα ενίσχυσης μέσω de minimis για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν πέρυσι, λόγω καιρικών συνθηκών. Κι ενώ οι αρμόδιοι του ΥΠΑΑΤ τους διαβεβαίωναν ότι θα αποζημιωθούν για την ποικιλία Κατερίνη, όπως συνέβη με τους συναδέλφους τους που καλλιέργησαν την ποικιλία Μπασμά στη Θράκη λόγω καιρού, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη.

Όπως καταγγέλλει ο γραμματέας του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας και μέλος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού, Γιώργος Κατσαρός, «δυστυχώς, η πολιτεία ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι υποσχέσεις ότι θα πληρωθούμε κι εμείς τα 50 ευρώ/στρ. του de minimis έμειναν στα λόγια».

Και σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω και φέτος η παραγωγή επλήγη από τα καιρικά φαινόμενα. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η επαρχία χτυπήθηκε από έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να ανοίξουν στη μέση ακόμη και χωράφια, ενώ σε ορισμένα χωριά (Ολυμπιάδα, Φλάμπουρο, Σκοπιά) η χαλαζόπτωση ισοπέδωσε ακόμη και σε ποσοστό 100% την καπνοπαραγωγή.

Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν τα καπνοχώραφα και ξεκίνησαν οι διαδικασίες αποζημίωσης των παραγωγών, αλλά οι προσδοκίες τους, με αφορμή την προβληματική κατάσταση του Οργανισμού, είναι μικρές. Καλλιεργητικά κάποιοι αγρότες έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή της ποικιλίας Κατερίνη, ενώ οι υπόλοιποι θα μπουν σε λίγο στα χωράφια, καθώς πριν έπρεπε να αποκαταστήσουν τη φυτεία από τις ζημιές που υπέστη.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αύξηση στις τιμές παραγωγού

Κανονικά και χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η συγκομιδή του καπνού ποικιλίας Κατερίνη στην Πιερία και ειδικότερα στον Δήμο Δίον Ολύμπου, όπου υπάρχουν οι καλλιέργειες των μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΣΠΕΚΟ Βροντούς. Μέχρι στιγμής, η συγκομιδή στα πρώτα χέρια έχει φτάσει στο 30% της καλλιέργειας και εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, όπως τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γιώργος Λάτσιος.

Εκτιμά, επίσης, ότι ανάλογα με το χωράφι η μέση απόδοση μπορεί να φτάσει τα 200 με 250 κιλά. «Φέτος, δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα στην καπνοκαλλιέργεια, σε αντίθεση με πέρσι που οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές λόγω περονόσπορου, με αποτέλεσμα η ποσότητα να είναι μειωμένη, η ποιότητα χαμηλή και οι τιμές να μην είναι ικανοποιητικές», τονίζει ο κ. Λάτσιος. Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια με τις εταιρείες, είπε πως αυτές έχουν υπογραφτεί για τα τέσσερα και τελευταία χέρια της φετινής σοδειάς και οι τιμές σημείωσαν πολύ μικρή αύξηση. Υπενθυμίζεται πως οι περσινές τιμές για την α΄ ποιότητα στα καπνά ποικιλίας Κατερίνη ήταν στα 4,50 ευρώ και για τη β’ από 4,36 έως 4,48 λεπτά το κιλό.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Όψιμη η συλλογή των Βιρτζίνια

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αναπτύσσονται τα καπνά στη Δυτική Λοκρίδα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Με μικρές αυξήσεις των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι παραγωγοί συνεχίζουν και φέτος την καλλιέργεια ποικιλίας Βιρτζίνια. Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» η Παναγιώτα Πουρνάρα, παραγωγός καπνού από την Αγία Μαρίνα Φθιώτιδας, «οι τιμές παραγωγού για τη νέα περίοδο έχουν ήδη συμφωνηθεί και δεν θα διαφοροποιηθούν σε σύγκριση με τις περσινές.

Όλα θα εξαρτηθούν από την ποιότητα του προϊόντος. Οι τιμές ξεκινούν από τα 1,80 ευρώ το κιλό και φτάνουν στα 2,60 ανάλογα με την ποιότητα». Η συλλογή του καπνού δείχνει να είναι όψιμη και αντί για τα μέσα Ιουλίου θα ξεκινήσουν προς τα τέλη του μήνα, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, στα πρώτα στάδια της μεταφύτευσης.

Τιμές συνεταιρισμού στα συμβόλαια (ευρώ/κιλό)

ΕΤΑΙΡΕΙΑ 1ο χέρι 2ο χέρι 3ο χέρι 4ο χέρι
ΣΕΚΕ 8,20 5,15 4,20 2,20
ΜΙΣΙΡΙΑΝ 8,20 5,15 4,25 2,25
SOCOTAB 8,30 5,20 4,20 2,10
ΓΚΛΑΟΥΔΗΣ 8,20 5,15 4,10 2,15
ΝΑΞΙΑΔΗΣ 8,20 5,15 4,25 2,25