Ξεκίνησε ο τρίλογος για τη νέα ΚΑΠ

Πρεμιέρα έκανε σήμερα το απόγευμα της Τρίτης 10 Νοεμβρίου ο τρίλογος για την έγκριση των νομοθετικών κειμένων που θα διέπουν τη μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις διεξάγονται από το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Κομισιόν για κάθε ένα από τους κανονισμούς χωριστά.

Το Ευρωκοινοβούλιο εκπροσωπούν με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου Norbert Lins, οι εισηγητές των τριών κανονισμών, δηλαδή οι Peter Jahr  για τα Στρατηγικά Σχέδια, Ulrike Müller για τον κανονισμό χρηματοδότησης, διαχείρισης και παρακολούθησης και Eric Andrieu για την ΚΟΑ. Μάλιστα, τη διαδικασία παρακολουθούν ως σκιώδεις εισηγητές 21 ευρωβουλευτές, ως εκπρόσωποι πολλών επιτροπών.

Σε δήλωσή του ο Lins τόνισε μεταξύ άλλων πως πρέπει να υπάρξει σημαντικής πρόοδος κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας, και δεσμεύτηκε πως «το Κοινοβούλιο θα προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις με ανοιχτό μυαλό. Προσβλέπω σε εποικοδομητικές συζητήσεις και ελπίζω ότι οι ομόλογοι μας από το Συμβούλιο θα είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν επίσης».

Την ανάγκη να κλείσει η μεταρρύθμιση το συντομότερο δυνατό, υπογράμμισε ο Peter Jahr , εξηγώντας ωστόσο ότι θα πρέπει να οικοδομηθούν γέφυρες ανάμεσα στα μέρη ώστε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα για τους αγρότες, τους πολίτες και το περιβάλλον. «Πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε εάν θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου του επόμενου έτους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εναπόκειται σε όλους μας να κάνουμε επιτυχημένη αυτήν την ΚΑΠ. Διακυβεύονται  περισσότερα από το να παράγουμε τρόφιμα. Θέλουμε να παραδώσουμε μια ΚΑΠ κατάλληλη για το μέλλον» υπογράμμισε από την πλευρά της η Müller.

Ο Eric Andrieu αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας αποτελεσματικών μηχανισμών για την πρόληψη και την καλύτερη διαχείριση των κρίσεων. «Οι αγρότες πρέπει να έχουν ένα δίκαιο και σταθερό εισόδημα για να πραγματοποιήσουν την πράσινη μετάβαση» είπε. Και συμπλήρωσε πως «οι αγορές δεν μπορούν να αυτορυθμίζονται, αυτό είναι ένας μύθος. Πρέπει να δοθεί περισσότερη δύναμη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υπάρξει  ρυθμιστική αρχή στον αγροτικό τομέα. Αυτό συμβαδίζει με τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η Επιτροπή πρέπει να συνεργάζεται περισσότερο με τις χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές, αλλά και με τις ρυθμιστικές αρχές άλλων τομέων, ιδίως της ενέργειας».

Ο τρίλογος θα συνεχιστεί στις 19 Νοεμβρίου (Κανονισμός Στρατηγικών Σχεδίων), στις 2 Δεκεμβρίου (Κανονισμός ΚΟΑ) και τις 4 Δεκεμβρίου (Κανονισμός Χρηματοδότησης, Διαχείρισης και Παρακολούθησης).

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου