Ξερό φασόλι: Με σοβαρά προβλήματα άρχισε η συλλογή

γράφουν οι Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος

Ξεκίνησε η συλλογή του ξερού φασολιού της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου. Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά αντίξοες, με αποτέλεσμα στις βασικές περιοχές παραγωγής φασολιού, Πρέσπες και Χρυσούπολη, οι παραγωγοί να μετρούν σημαντικές απώλειες. Στις υπόλοιπες περιοχές παρατηρούνται, επίσης, σημαντικά προβλήματα εξαιτίας κυρίως των υψηλών θερμοκρασιών που δυσκολεύουν τον σχηματισμό του καρπού. Ένα άλλο εμπόδιο που καλούνται να ξεπεράσουν οι αγρότες είναι αυτό των ελληνοποιήσεων μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενων φασολιών, που σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται ως αθέμιτος ανταγωνισμός, καθώς αναγκάζονται να πουλούν σε ασύμφορες τιμές, διαφορετικά το προϊόν τους παραμένει αδιάθετο.

Ο στρατηγός άνεμος έκανε τη ζημιά στις Πρέσπες

Όσο και να προσπάθησαν οι παραγωγοί των Πρεσπών να στηρίξουν με τις βέργες τους τα φυτά των φασολιών οι ισχυροί άνεμοι τα ξήλωσαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή. Αυτή την εικόνα μεταφέρουν στην «ΥΧ» η Αρετή Μουλιώτα και ο Μιχάλης Ναλμπαντίδης, παραγωγοί από τον Λοιμό Πρεσπών: «Πάνω από το 50% της καλλιεργούμενης έκτασης των 11.000 στρεμμάτων καταστράφηκε. Το πλακέ φασόλι παραμένει απούλητο στις αποθήκες. Αν σε αυτό υπολογίσουμε και τις ελληνοποιήσεις, το μέλλον μας διαγράφεται αβέβαιο».

Το χαλάζι μείωσε τις αποδόσεις στη Χρυσούπολη

Την ίδια εικόνα περίπου μεταφέρει από τη Χρυσούπολη Καβάλας ο γεωπόνος Παναγιώτης Αραμπατζής: «Έχει ξεκινήσει η συλλογή των φασολιών, αλλά λόγω της πρόσφατης χαλαζόπτωσης οι αποδόσεις έχουν μειωθεί πάνω από το 50%. Μία μέση στρεμματική απόδοση μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 350 κιλά το στρέμμα. Για την τρέχουσα περίοδο, συζητάμε κάτω από 150 κιλά το στρέμμα». Αξίζει να επισημανθεί ότι στην περιοχή καλλιεργούνται πάνω από 23.000 στρέμματα με κύριες ποικιλίες το μέσο σπέρμα Χρυσούπολης και την ποικιλία Νorton.

Ο καύσωνας δημιουργεί το πρόβλημα στην Καστοριά

Για τις αρχές Σεπτεμβρίου προβλέπεται να ξεκινήσει η συλλογή των φασολιών στην Καστοριά. Οι πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν πρόβλημα στην ανθοφορία και ίσως αυτό να επηρεάσει και τις τελικές αποδόσεις στα φυτά, όπως ενημερώνει ο Νίκος Παπαδόπουλος, παραγωγός από τα Φωτεινά Καστοριάς: «Στην περιοχή μας καλλιεργούνται οι ποικιλίες πλακέ και γίγαντες με αποδόσεις που ξεπερνούν τα 300 κιλά το στρέμμα. Οι τιμές που πουλάμε στην αγορά κυμαίνονται από 2,70 έως 2,80 ευρώ το κιλό. Εκτός από το πρόβλημα του καύσωνα, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα από τα έντομα και τις ασθένειες και αυτό φυσικά θα επηρεάσει θετικά την πορεία της παραγωγής».

Μειωμένες οι εκτάσεις σε Θεσσαλία και Στερεά

Μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι παρουσιάζονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φασολιών στη Θεσσαλία. Οι χαμηλές τιμές και οι ελληνοποιήσεις, όπως επισημαίνει ο Δήμος Κατσής, γεωπόνος και παραγωγός οσπρίων από τις Σοφάδες Καρδίτσας, προκάλεσαν αλυσιδωτά προβλήματα: «Oι περσινές χαμηλές τιμές διάθεσης είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι καλλιέργειες τον ξερών φασολιών, όπως και άλλων οσπρίων, καθώς οι παραγωγοί στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες πιο αποδοτικές». Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Στερεά Ελλάδα, όπου το σύνολο της παραγωγής διακινείται μέσω των λαϊκών αγορών από τους ίδιους τους παραγωγούς «για να αφήσει ένα συμπληρωματικό εισόδημα», όπως δηλώνουν οι ίδιοι.

Ταΐζουν τα άγρια κουνέλια στη Λήμνο

Είναι γνωστό ότι στο νησί υπάρχει μεγάλος αριθμός κουνελιών που δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειες. Είναι φυσικό ότι και οι καλλιέργειες των φασολιών δεν ξεφεύγουν από την προσοχή των άγριων αυτών ζώων.

Αν ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, όπως δηλώνει ο Παλαιολόγος Μαυρουδής, γεωπόνος από τη Λήμνο, η φετινή χρονιά μπορεί να θεωρηθεί μία από τις καλύτερες για το φασόλι: «Στο νησί μας σπέρνουμε κυρίως την ποικιλία ασπρομάτικο, το ποίο καλλιεργείται με τον παραδοσιακό τρόπο και η απόδοσή του κυμαίνεται από 50 έως 60 κιλά το στρέμμα. Στο νησί καλλιεργούνται πάνω από 6.000 στρέμματα και τα μισά από αυτά είναι η τοπική ποικιλία ασπρομάτικο».

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.