Ξεσηκωμός για τα φωτοβολταϊκά στο Φράγμα Πηνειού

Τη σθεναρή αντίσταση κατοίκων, φορέων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζουν να βρίσκουν τα σχέδια της Ένωσης Αγρινίου για εγκατάσταση 221 φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 218 MW γύρω από τη λίμνη του φράγματος Πηνειού.

Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιούνται έντονες διεργασίες από την πλευρά των μεγαλομετόχων του επιχειρούμενου έργου για την εύρεση υποστηρικτών και την αναστροφή του δυσμενούς εις βάρος τους κλίματος, ώστε να προχωρήσει το έργο, η αντίδραση παραμένει καθολική και δυναμική.

Εν αναμονή της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης, μετά και την αναφορά-καταγγελία που κατατέθηκε στην εισαγγελία Αμαλιάδας κατά του προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και κατά παντός υπευθύνου, το μέτωπο ενάντια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ολοένα και δυναμώνει.

Όπως διεμήνυσε ο επικεφαλής του νεοσυσταθέντος Συλλόγου Λίμνης Πηνειού Ήλιδας, Ιωάννης Παρασκευόπουλος, κανείς δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην υποβάθμιση του φυσικού κάλλους της λίμνης και στην καταστροφή του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής.

Μάλιστα, είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αν χρειαστεί, προκειμένου να βάλουν φρένο στα σχέδια της Ένωσης Αγρινίου «που θέλει να θάψει κάτω από τους καθρέφτες» το μέλλον της Πηνείας.

Έχοντας ως κύριο επιχείρημά τους την απουσία νομιμότητας και θέτοντας εν αμφιβόλω τον τρόπο παραχώρησης και εκμίσθωσης των εν λόγω εκτάσεων από τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, ο Σύλλογος Λίμνης Πηνειού Ήλιδας, βρίσκεται σε συνεννόηση και συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις, προκειμένου να αναλάβουν από κοινού δράση ενάντια στο γιγαντιαίο αυτό έργο.

«Το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του έργου ήρθαν με περίσσιο θράσος και φρόντισαν να προχωρήσουν σε μικρές εκμισθώσεις 15 στρεμμάτων γης και όχι σε μια ενιαία έκταση για να αποφύγουν την περιβαλλοντική μελέτη, από μόνο του αποδεικνύει δόλο», υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε: «Λέμε όχι στους Αγρινιώτες που άφησαν τις δικές τους λίμνες και ήρθαν στις δικές μας. Τα συμφέροντα που κρύβονται είναι άνομα. Αν ακολουθήσουμε τη διαδρομή του χρήματος της επένδυσης, θα δούμε πού κρύβονται τα συμφέροντα».

Προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς

Σύμφωνα με το καταστατικό του νέου Συλλόγου, οι σκοποί του είναι η προστασία του ανθρωπογενούς, φυσικού, πολιτιστικού, ιστορικού περιβάλλοντος της Λίμνης του Φράγματος Πηνειού του Δήμου Ήλιδας και της ευρύτερης περιοχής από τις παρεμβάσεις ιδιωτών, δημόσιων και δημοτικών φορέων και η εξασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας με σεβασμό προς τις πολιτιστικές αξίες.

Επίσης, επιχειρείται η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής γνώσης και συνείδησης σχετικά με τη λίμνη του φράγματος Πηνειού και η διάδοση της ιδέας του οικολογικού κινήματος ώς συνισταμένη μιας σφαιρικής αντίληψης, της ποιότητας ζωής, της υγείας και του δικαιώματος των πολιτών για ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον. Στις δραστηριότητες του συλλόγου συμπεριλαμβάνεται η διοργάνωση και υποστήριξη οικολογικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και δράσεων στην περιοχή της λίμνης, της Αρχαίας Ήλιδας, του Δήμου Ήλιδας, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και η συμμετοχή σε ανάλογες δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Ιστορικής έκτασης πλήγμα

Ο Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και νυν γραμματέας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, σε δημόσια παρέμβασή του έκανε λόγο για δεύτερο ιστορικής έκτασης πλήγμα που δέχεται η Πηνεία της Ηλείας, μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση των εκτάσεων για τη δημιουργία του φράγματος. Έκανε λόγο για κερδοσκόπους, με φωτοβολταϊκά στα εξωλίμνια χωράφια, για να δώσουν ενέργεια πάλι σε άλλους.

«Σαν να είναι τα εύφορα εδάφη μας βραχονησίδες ή βουνοκορφές, και δεν μπορούν να έχουν άλλη αξιοποίηση. Πρόκειται για μια βεβήλωση του τόπου μας, των χωριών, του φυσικού περιβάλλοντος και της αισθητικής τους, του μέλλοντός μας και της ζωής μας. Γιατί θα είμαστε μια βιομηχανοποιημένη ζώνη, που θα αναιρεί κάθε πτυχή της μορφολογίας και της λειτουργίας του χώρου μας. Αν φορτωθούν όλα αυτά τα τερατουργήματα στην περιοχή μας, η Πηνεία που ξέρουμε θα έχει οριστικά χαθεί», τόνισε.