«Ξηραντήριο» ο λίβας για το επιτραπέζιο σταφύλι

Μη εμπορεύσιμο σημαντικό μέρος της παραγωγής σε Κρήτη και Κορινθία

Δύσκολη πορεία επεφύλασσε η φετινή περίοδος για το επιτραπέζιο σταφύλι, το οποίο μπαίνει σε μία σχεδόν μη διαχειρίσιμη εμπορική φάση. Κύρια αιτία ο λίβας των περασμένων εβδομάδων, που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στα αμπέλια, μειώνοντας σημαντικά τις εμπορεύσιμες ποσότητες και καθιστώντας τη διαλογή άθλο για παραγωγούς και συσκευαστήρια σε Κρήτη και Κορινθία.

Την ίδια ώρα, και άλλες περιοχές της χώρας υπέστησαν ζημιές από το ίδιο ή άλλα φαινόμενα. Ο παρατεταμένος καύσωνας συνοδευόμενος από καυτό αέρα είναι σαν να έβαλε τα σταφύλια στο ξηραντήριο, ειδικά τη ναυαρχίδα Σουλτανίνα, επισημαίνουν χαρακτηριστικά παραγωγικοί φορείς σημαντικών κέντρων παραγωγής, συμπληρώνοντας ότι αν δεν είχαν προκύψει οι πυρκαγιές που συγκλόνισαν τη χώρα, αυτή θα ήταν από τις καταστροφές που θα συγκέντρωνε το ενδιαφέρον.

Απώλειες από 30% έως 100% για τα πεδινά της Κορινθίας

Η μεγάλη παραγωγή των αρχικών εκτιμήσεων δεν ήρθε για την Κορινθία, αφού ο καύσωνας σε συνδυασμό με τους ζεστούς ανέμους προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στα πεδινά, ενώ, στις ορεινές περιοχές ακόμη είναι άγνωστες οι επιπτώσεις. «Αυτήν τη στιγμή, τα σταφύλια που ήταν να συγκομιστούν στις περισσότερες περιοχές έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Ανάλογα με τη δυνατότητα άρδευσης που είχε ο παραγωγός, μπορεί να φτάσουν από απώλειες του 30%-40% έως την καθολική καταστροφή» υπογράμμισε ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος της Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ «7Grapes». Κατά τον ίδιο, ριπές θερμού ανέμου και θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών δημιούργησαν συνθήκες αποξήρανσης του καρπού.

Ακόμη και κτήματα τα οποία αυτήν τη στιγμή φαίνονται ότι είναι καλά, είναι σίγουρο ότι έχουν επηρεαστεί από το συγκεκριμένο φαινόμενο, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η διατηρησιμότητα και να έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα, συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι για να μπορέσει να επιβιώσει το πρέμνο, τραβά χυμούς από το σταφύλι.

Σημαντικές δυσκολίες και στην εμπορία

Κατά τον ίδιο, πρόκειται για μία κατάσταση που δεν ξεκινά καλά, σε μία αγορά όπου αρχικά δεν διαφαίνεται μεγάλο ενδιαφέρον, με τις εξαγωγές να έχουν παρόμοια εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια.

Η ζήτηση στο εξωτερικό παραμένει στα ίδια επίπεδα, εξήγησε, προσθέτοντας την παράμετρο της μη οικονομικής ευχέρειας του καταναλωτή μετά την πανδημία, η οποία επηρεάζει αρνητικά τον τομέα σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση στα κοστολόγια μεταφορών και υλικών συσκευασίας. Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες διαλογής και το μη οικονομικά βιώσιμο της κατάστασης για τους παραγωγούς, ο ίδιος συνέστησε να υπάρξει μία επικοινωνία και συνεργασία παραγωγών, ομάδων και συσκευαστηρίων που συνεργάζεται ο καθένας, αλλά να βάλει και πλάτη ο παραγωγός, παραδίδοντας το γερό κομμάτι της παραγωγής του, προσφέροντας μία ροή προς εξαγωγή και ένα οικονομικό αποτέλεσμα για τον ίδιο και τον εξαγωγέα, αντί να κατευθυνθούν μαζικά ποσότητες στην Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας.

Απαραίτητη αυτήν τη φορά η στήριξη της πολιτείας

Όμως, «αυτήν τη φορά θα χρειαστεί να υπάρξει υποστήριξη εισοδηματική από την πολιτεία στον παραγωγό» υπογράμμισε, καθώς οι παραγωγοί με όσα έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να ανταποκριθούν σωστά στην καλλιέργεια. Πρόκειται για μία εξαετία όπου μόνο η μία χρονιά πήγε καλά παραγωγικά και εξαγωγικά και οι υπόλοιπες ήταν καταστροφικές ή ουδέτερες, χωρίς να μπορούν να αντισταθμιστούν οι απώλειες.

Στο ξεκίνημά τους λήγει τις εξαγωγές της Κρήτης ο καύσωνας

Για την Κρήτη, τόσο ο τελευταίος καύσωνας όσο και προηγούμενος, έβγαλαν πολλά επιτραπέζια σταφύλια εκτός εμπορίας. «Δεν ήταν μόνο αυτά τα οποία κάηκαν από τους θερμούς ανέμους, είναι κι αυτά τα οποία πανιάζουν, αφυδατώνονται, αφού δεν παίρνουν σάκχαρα» εξηγεί ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

«Σήμερα, πάντως, η εξαγωγή οδηγείται πλέον στο τελείωμά της» υποστήριξε, αφού και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εξαγωγές κάτω των 5.000 τόνων φέτος, κυρίως από το Ηράκλειο, όπου κυριαρχούν οι επιτραπέζιες ποικιλίες. Όπως τονίζει, το νησί δεν έχει πέσει ποτέ σε τέτοιο επίπεδο, υπενθυμίζοντας ότι και σε άλλες χρονιές με ζημιές υπήρχαν 12.000, 18.000 ακόμη και 20.000 τόνοι εξαγωγές.

«Αυτήν τη στιγμή τρέχουν οι εξαγωγείς να δουν σε ποιες περιοχές και ποια έχουν γλιτώσει λίγο. Αμπέλι ολοκληρωμένο δεν υπάρχει» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι το ίδιο πρόβλημα επικρατεί και στα οινοστάφυλα και τα σταφιδάμπελα του νησιού.

Ζημιές στο 65%-70% με μεγάλο θύμα τη Σουλτανίνα

Η Σουλτανίνα, κυρίαρχη ποικιλία για την περιοχή ήταν το μεγάλο θύμα, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, με μόνο έναν μικρό αριθμό παραγωγών να έχει προλάβει να κόψει, αφού ουσιαστικά η συγκομιδή της συνέπεσε με τους πρώτους καύσωνες. Κάποιες πρώιμες ποικιλίες πρόλαβαν και τρυγήθηκαν, όμως και αυτές με ζημιές. Κατά τον ίδιο, η ζημιά φέτος είναι τεράστια, γύρω στο 65%-70% κατά μέσο όρο επί του συνόλου, με πολλά αμπέλια να έχουν βγει εκτός.

Ζήτηση υπάρχει αλλά δεν υπάρχουν σταφύλια, πρόσθεσε, ενώ και οι τιμές δεν αλλάζουν από τα προηγούμενα χρόνια, παρά το αρχικό δείγμα ανόδου. Ενδεικτικά για τη σουλτανίνα μπορεί να κυμαίνονται από 50 έως 80 λεπτά, συναρτήσει του κόστους, του μέρους της παραγωγής που σώζεται ακόμη και της αγοράς που θα κατευθυνθεί.

Πρωτοβουλία για αναδάσωση από την Οργάνωση Αμπελουργών Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης

Για την Οργάνωση Αμπελουργών Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, όμως, ακόμη κι αν τρέχουν τα σοβαρά προβλήματα της φετινής παραγωγής και με τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να βρίσκονται στα αμπέλια, το χρέος είναι και στο κομμάτι των πυρκαγιών, αφού με απόφασή του το ΔΣ, και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών που εδρεύει στην Αθήνα, έχουν ζητήσει από το ΥΠΑΑΤ την οριοθέτηση μίας πυρόπληκτης περιοχής, την οποία θα μπορέσουν να φτιάξουν οι ίδιοι. «Έχουμε εμπειρία, έχοντας φυτέψει χιλιάδες δέντρα στη ζωή μας. Είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε και θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε κι άλλους πολίτες και συλλόγους να μπουν στη διαδικασία» υπογράμμισε ο κ. Ιερωνυμάκης.