Ξηρασία: Περικοπές 25% στην άρδευση και ζημιές 12 εκατ. ευρώ για τους αγρότες της Nότιας Πορτογαλίας

Ο Πορτογάλος υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε περικοπές νερού της τάξης του 25% για τον αγροτικό τομέα και 15% για την αστική κατανάλωση στη νοτιότερη περιφέρεια της Πορτογαλίας, Αλγκάρβε, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ξηρασία που επικρατεί στην περιοχή. Μάλιστα, αυτή η εξέλιξη ηχεί μέχρι και ανακουφιστικά στα αφτιά πολλών αγροτών, καθώς, αρχικά, οι σχεδιαζόμενες περικοπές όσον αφορά τη γεωργία αναμενόταν να φθάσουν μέχρι το 70%! Σε προ ημερών συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Duarte Cordeiro χαρακτήρισε «σοβαρή» την κατάσταση στην περιοχή. Όπως ανέφερε, η χωρητικότητα των ταμιευτήρων στην Αλγκάρβε είναι στο 25%, σε σύγκριση με το 45% που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο, εξηγώντας ότι υπάρχει «αντικειμενική ανάγκη» να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να υπάρχει νερό στην περιοχή και το 2025.

Μεγάλο το οικονομικό πλήγμα

Οι περικοπές στην άρδευση που ανακοινώθηκαν για τον αγροτικό τομέα θα εξωθήσουν στην εφαρμογή του υψηλότερης κρισιμότητας σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τους αγρότες των περιοχών Σίλβες, Λάγκοα και Πορτιμάο, όπως δήλωσε ο Joao Garcia, πρόεδρος του τοπικού αρδευτικού συνδέσμου, στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.
«Η ελπίδα μας είναι ότι θα έχουμε –έστω– λίγη βροχή μέχρι τον Μάρτιο, ώστε να έχουμε κάποια παραγωγή στον τομέα των εσπεριδοειδών», επισήμανε. Η «υδρογεωργική περίμετρος» Σίλβες, Λάγκοα και Πορτιμάο εξυπηρετεί 1.800 αγρότες σε μια έκταση 26.000 στρεμμάτων, το 90% των οποίων είναι μόνιμες καλλιέργειες εσπεριδοειδών. «Η κατάσταση με την ξηρασία και τις περικοπές προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους αγρότες, με εκτιμώμενες ζημίες περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε κλείνοντας ο Garcia.