Κτήμα Κοκοτού: Τα αμπέλια και η φύση μετατρέπονται σε βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και μαθητές

Προγράμματα εκπαίδευσης για τη μάθηση μέσω του παιχνιδιού

Ανάμεσα στους αμπελώνες του κτήματος Κοκοτού, το οινοποιείο και τον περιβάλλοντα χώρο που καλύπτεται από ένα δασικό τμήμα με πυκνή χλωρίδα και πλούσια πανίδα, μπορεί να ακούσει κανείς παιδικές φωνές που μαθαίνουν τον κόσμο των αμπελιών και τη ζωή κοντά στη φύση.

Λίγο έξω από την Αθήνα, στη Σταμάτα Αττικής, μικροί μαθητές, αλλά και οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων. Η Ναταλία Κοκοτού, δεύτερη γενιά του κτήματος, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι η ιστορία του κτήματος ξεκίνησε το 1975, όταν οι γονείς της, Γιώργος και Άννα, αποφάσισαν να αφήσουν τη ζωή στην πόλη και να εγκατασταθούν στην έρημη, τότε, Σταμάτα, στο κτήμα που είχαν αγοράσει για κατοικία. Παράλληλα, ξεκίνησαν να επενδύουν στην καλλιέργεια του αμπελιού, καθιστώντας σήμερα το κτήμα Κοκοτού έναν οινικό προορισμό με μεγάλη ιστορία. «Το κτήμα ήταν από τα πρώτα του βήματα επισκέψιμο. Από το 2015 και μετά, όταν επέστρεψα και εγώ εκεί με τα παιδιά μου, δημιουργήσαμε ένα πιο διευρυμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, χωρισμένο σε τρεις κατηγορίες: Εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων, Ομάδα Young Vines και Πρώτη Κυριακή του Μήνα».

Σχολεία

Ανάλογα με την εποχή και τις εργασίες στο κτήμα, μικροί μαθητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τη ζωή στους αμπελώνες και τη φύση. «Τα παιδιά μπαίνουν στο αμπέλι, μαζεύουν τα σταφύλια, τα πατάνε με τον παραδοσιακό τρόπο και βλέπουν τη γραμμή εμφιάλωσης», εξηγεί η κα Κοκοτού.

Young Vines

Μία σταθερή ομάδα περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων για παιδιά πολύ μικρών ηλικιών, ακόμα και ενός έτους, που έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη φύση διαμέσου του παιχνιδιού, είναι η Young Vines. Όπως εξηγεί η κα Κοκοτού, «τα προγράμματα της ομάδας πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα μέχρι και τρεις φορές και τρέχουν παράλληλα με τις ξεναγήσεις των σχολείων από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο.

Τα προγράμματα είναι χωρισμένα ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών. Η μία ομάδα είναι για παιδάκια μέχρι 21 μηνών και η άλλη από 21 μηνών και πάνω. Στις δραστηριότητες των ομάδων, τα παιδιά συμμετέχουν μαζί με τις μαμάδες τους, οπότε είναι πολύ ωραίο και για τις ίδιες να βρίσκονται μέσα στη φύση». Το εκπαιδευτικό υλικό αντλείται από τη φύση και τις εποχές. «Συγκεκριμένα, έχουμε διάφορους σταθμούς για ελεύθερο παιχνίδι, που είναι σταθεροί, και αλλάζει το υλικό ανάλογα με την εποχή. Σε αυτά τα σημεία, τα παιδιά μπορούν να παίξουν ένα παιχνίδι χρωμάτων ή υφών με τα λουλούδια ή τα φύλλα του φθινοπώρου. Ακόμη, έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα ζώα, από τα πιο μικρά, όπως τα έντομα, μέχρι τα ζώα της φάρμας μας, όπως οι κότες, οι πάπιες και τα πόνι, να τα φροντίσουν και να τα ταΐσουν.

Επίσης, περνάμε μέσα από το δάσος, που αποτελεί σημείο ξεκούρασης, όπου διαβάζουν πάντα ένα παραμύθι. Τέλος, ζωγραφίζουν με φυσικά υλικά, τα οποία έπειτα γίνονται κομπόστ για να μην αφήνουμε κανένα αποτύπωμα», σημειώνει η κα Κοκοτού.

Πρώτη Κυριακή του Μήνα

Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα οι οικογένειες μπορούν να επισκεφτούν το κτήμα Κοκοτού και να συμμετάσχουν σε ακόμη ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. «Το πρόγραμμα αποτελεί έναν συνδυασμό των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται και στην ομάδα Young Vines για τα πιο μικρά παιδιά, ενώ για τα παιδιά άνω των τεσσάρων ετών πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με βάση την εποχικότητα.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να λάβει μέρος όλη η οικογένεια, καθώς οι γονείς έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ξενάγηση και τη γευσιγνωσία των κρασιών και να απολαύσουν όλη μαζί μία ημέρα στη φύση», καταλήγει η κα Κοκοτού. Περισσότερες πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του κτήματος είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα kokotosestate.gr.