Κτηνοτροφία: Τυχεροί οι μετακινούμενοι σε ορεινές περιοχές

Τα θετικά των βροχοπτώσεων μέχρι και σήμερα προσπαθούν να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό οι κτηνοτρόφοι. Η πλούσια βλάστηση, σε συνδυασμό με τη βιοποικιλότητα, δίνει τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να προσφέρουν υψηλής διατροφικής αξίας τροφές στα ζώα τους.

Σε πλεονεκτικότερη θέση βρίσκονται οι μετακινούμενοι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ορεινές περιοχές, όπου διατηρείται ακόμη η πρασινάδα, σε σύγκριση με τις πεδινές, στις οποίες κλείνει ο κύκλος των φυτών και αρχίζουν να ξεραίνονται. Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η κλειστή κτηνοτροφία, λόγω των δυσκολιών της εξεύρεσης ποιοτικών σανοδοτικών φυτών, έτσι όπως προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Όπως μας ενημερώνει ο Γιάννης Ανεστόπουλος, κτηνοτρόφος από τα Καμένα Βούρλα, η αιγοπροβατοτροφία βρίσκεται στα τελειώματα της γαλακτοκομικής περιόδου. Ο ίδιος καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των ζώων του από τον περιβάλλοντα χώρο που βρίσκονται, χωρίς να μετακινείται σε άλλους βοσκότοπους. Με ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό διατροφής των ζώων, ώστε να μην αγοράζει από άλλους. Για την τρέχουσα όμως περίοδο, οι καλλιέργειες μηδικής, βίκου, βρώμης και κριθαριού, που προορίζονται για σανό, «έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές, με αποτέλεσμα να αναζητήσω ζωοτροφές από την αγορά, για να καλύψω τις ανάγκες», υποστηρίζει ο ίδιος.

Πλούσια η χορτονομή για όλους τους κτηνοτρόφους

Για μία καλή χρονιά, που βοηθάει σημαντικά τους κτηνοτρόφους ελευθέρας βοσκής, κάνει λόγο ο Βασίλης Μανίτας από το χωριό Μάρμα Μακρακώμης. Υποστηρίζει ότι η χορτονομή είναι σημαντική και οι κτηνοτρόφοι την αξιοποιούν στον μέγιστο βαθμό, «ειδικά αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν σε πλούσια χορτολίβαδα».

Ζητήσαμε να μας ενημερώσει για το ημερήσιο σιτηρέσιο των ζώων. Ο κ. Μανίτας μας είπε ότι χρησιμοποιεί και καλαμπόκι για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη διατροφή των ζώων του και να καλύψει στον μέγιστο βαθμό τις ανάγκες τους. Κλείνοντας, θέσαμε και το ερώτημα της αγοράς δημητριακών από τους κτηνοτρόφους αυτή την περίοδο, αν έχουν ξεκινήσει την αγορά ή το αφήνουν για αργότερα. «Μικρό είναι το ποσοστό των κτηνοτρόφων που αγοράζουν αυτή την περίοδο το κριθάρι, λόγω έλλειψης της ρευστότητας και διότι δεν έχουν αποθηκευτικούς χώρους και δυσκολεύονται», δηλώνει.

Τεχνητός λειμώνας, μία εναλλακτική πρόταση διατροφής

Ο Θανάσης Φλούδας, κτηνοτρόφος από το Στροβίκι Βοιωτίας, αξιοποιώντας τα χωράφια του, που έχει καλλιεργήσει με βρώμη και την έχει συλλέξει, προχώρησε στη δημιουργία τεχνητού λειμώνα, ώστε να καλύψει των αναγκών στα ζώα του. «Οι βροχές είναι πολλές και βοηθούν στην ανάπτυξη των φυτών που έχω σπείρει. Με αυτόν τον τρόπο αξιοποιώ καλύτερα τις εκτάσεις, ώστε την καλοκαιρινή περίοδο να έχω μία πλούσια χορτονομή».

Αναφερόμενος στο θέμα του κριθαριού ως ένα από τα βασικά είδη διατροφής των ζώων, ο κ. Φλούδας είπε ότι «αυτή την περίοδο γίνεται η συλλογή και η τιμή κυμαίνεται από 15 έως 16 λεπτά το κιλό στο χωράφι». Σημαντικό επίσης για τον ίδιο είναι και το ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων για την αγορά του άχυρου.